Poslanica župana ob mednarodnem dnevu maternega jezika

datum: 20.02.2015
kategorija: Novice

Župan občine Ajdovščina Tadej Beočanin je ob mednarodnem dnevu maternega jezika s pismom nagovoril učenke in učence osnovnih šol v občini.

Drage učenke in učenci, učiteljice in učitelji!

V soboto, 21. februarja, obeležujemo mednarodni dan maternega jezika. Pomembno sporočilo tega praznika je spodbujanje kulturne in jezikovne raznolikosti ter solidarnosti, ki temelji na medsebojnem razumevanju in strpnosti.

Slovenščina je eden od kamenčkov v bogatem mozaiku jezikov sveta, je živ in bogat jezik, v katerem lahko izrazimo najbolj zapletene znanstvene misli, pa tudi najbolj intimna čustva. Naša skupna odgovornost je, da ga še naprej skrbno negujemo in razvijamo.

Eden od načinov je zagotovo spodbujanje bralne pismenosti, kar naše šole že sicer dobro počnejo. Sam se zavzemam za uporabo lepega in razumljivega jezika na vseh področjih javnega življenja, tudi v politiki. Zato bi vas, drage učenke in učenci, ob prazniku maternega jezika povabil k branju. Skozi zgodbe, pesmi, pravljice lahko mladi in najmlajši gradijo svojo pismenost in hkrati oblikujejo svoj pogled na svet, spoznavajo bogastvo naše kulture in se utrjujejo v zavedanju, da je slovenski jezik temelj našega obstoja.

Tadej Beočanin, župan Občine Ajdovščina