Kjer knjige najdejo dom – predstavitev zbornika ob 150 letnici knjižničarstva v naših krajih

datum: 17.12.2014
kategorija: Novice

Foto Viktorija Kante

V Lavričevi knjižnici je včeraj potekala predstavitev zbornika Kjer knjige najdejo dom, ki je nastal v prazničnem letu, ob 150 letnici knjižničarstva v Ajdovščini in Vipava. Simbolno je prvi zbornik iz rok direktorja knjižnice Arturja Lipovža odšel v roke župana Občine Ajdovščina Tadeja Beočanina.

Foto Viktorija Kante V zborniku je prikazana 150-letna zgodovina knjižničarstva v Ajdovščini in Vipavi, prinaša pa tudi celovit pregled knjižničnega bogastva in zasebnih knjižnih zbirk na gornjem Vipavskem. Posebej sta predstavljena pot knjige iz tiskarne do bralcev in utrip sodobne knjižnice. Avtorji zapisov v zborniku so zaposleni in nekdanji zaposleni v knjižnici, zgodovinarji in drugi strokovnjaki iz različnih ustanov, pa tudi bralci.

Knjigo je oblikoval akademski kipar Bojan Bole. Delo je bilo zahtevno, saj ob različnih besedilih zbornik na 200 straneh vsebuje tudi kar preko 200 vizualnih elementov – fotografij, dokumentov.

Predstavitev v Ajdovščini je minila v veselem vzdušju, ki so ga še spodbudili mladi bralci s simpatičnimi odgovori na vprašanja, ki so jih postavljale knjižnične prostovoljke ter dali jasno vedeti, da se v knjižnici lepo počutijo. Novo publikacijo je na pot do bralcev pospremil oktet Castrum.

Foto Viktorija Kante Zbornik Kjer knjige najdejo dom bo 12. januarja predstavljen tudi v enoti knjižnice v Vipavi, kjer bo predstavitev potekala skupaj s predavanjem dr. Branka Marušiča.

Kupiti pa ga je mogoče v Lavričevi knjižnici, po ceni 20 evrov.