Ljubezen, kot jo vidijo ajdovski PUM-ovci

datum: 13.12.2014
kategorija: Novice

Za veselje v letošnjem decembru je poskrbel tudi ajdovski PUM, ki je sinoči na odru Dvorane prve slovenske vlade v Ajdovščini premierno predstavil popolnoma avtorski gledališki projekt Ljubezen po slovensko. Prijetno je presenetila polna dvorana obiskovalcev, ki je mlade igralce z aplavzi nagrajevala že med predstavo, na koncu pa je naravnost zahrumelo od navdušenja.

ljubezen po slovensko, december 2014Program PUM je namenjen mladim, ki iz različnih razlogov nimajo dokončane šole in potrebujejo nekaj spodbude pri delu. Hkrati pa skozi različne projekte pridobivajo neformalno, a v realnem življenju še kako pomembno izobrazbo. PUM v Ajdovščini pod okriljem Ljudske univerze Ajdovščina uspešno deluje že vrsto let, vodja programa je Anja Jamšek Furlan.

Prvi letošnji projekt ajdovskega PUM-a je uspešno pod streho – popolnoma avtorska predstava Ljubezen po slovensko ni nikogar v dvorani pustila hladnega. Mladi so se je lotili tako, kot najlepše znajo – z veliko mero ustvarjalnosti. Predstava je preplet ljubezen po slovensko, december 2014stereotipnih odnosov, zbranih z vseh vetrov – iz filmov ali realnega življenja, od znanih, ali pa manj znanih osebnosti, v povezavi s trendi sodobnega časa, ali pa z narodnostjo … Osrednja zgodba je ljubezen med Lepo Vido in Boskom, Slovenko in Bosancem, ki ju obkroža cela kopica bolj ali manj neobičajnih osebnosti, ki počnejo bolj ali manj neobičajne reči. Kako prepričati Vidinega očeta, ki je tapravi Slovenec (med drugim tudi tajkun), ki niti slučajno ne želi, da mu hči v hišo pripelje Bosanca? Kljub pestrosti likov (nastopa celotna skupina PUM-a, mentorice in gostujoči igralci), karakterjev in žanrov predstava deluje kot celota – po uvodnem pojasnilu se zgodi ljubezen po slovensko, december 2014drama, ki se imenitno prevesi v srečen konec, ki ga je bilo edinega pričakovati takšnega, kot se je dejansko zgodil – porušil je vse stereotipe. Mladi, ki so povečini prvič zares stali na odru, so suvereno in odgovorno odigrali svoje vloge ter gledalce držali v napetosti do konca. Zato so še kako zaslužili gromek aplavz navdušene publike.

ljubezen po slovensko, december 2014Čestitke za ustvarjalnost pri sestavljanju besedila in pri postavljanju zgodbe na oder, za odličen občutek za humor in za vloženo delo!  Za vami je pomembna, življenjska izkušnja!

Računamo na ponovitve, ogled predstave pa močno priporočamo – prvovrstna zabava zagotovljena!

Sh