Letošnja nagrada Sama Smerkolja baritonistu Marku Kobalu

datum: 11.12.2014
kategorija: Novice

Slovensko komorno glasbeno gledališče vsako leto podeli stanovsko nagrado Sama Smerkolja opernemu pevcu ali pevki. Letos je prejemnik nagrade baritonist Marko Kobal, prvak SNG Opera in balet Ljubljana, ki letos praznuje tudi 25-letnico umetniškega ustvarjanja. Podelitev stanovske nagrade Sama Smerkolja bo v ponedeljek, 15. decembra 2014, ob 17. uri v rdeči dvorani ljubljanskega Magistrata.

 Nagrada Sama Smerkolja je strokovna nagrada Slovenskega komornega gledališča za umetniške dosežke slovenskih opernih pevcev, posebej na področju komorne opere, poimenovana po odličnem slovenskem opernem pevcu, baritonistu Samu Smerkolju, ki je bil tudi dober igralec. Dvakrat je dobil Prešernovo nagrado in bil eden redkih odličnih solistov ljubljanske Opere, ki je ostal zvest domačemu odru.

Slovensko komorno gledališče želi s podeljevanjem nagrade Sama Smrkolja vsako leto dati priznanje vsestranskemu opernemu umetniku ter s tem ohranjati zavest o vrednotah in pomenu slovenske operne glasbene kulture.

Letošnja nagrada bo odšla v roke Marka Kobala, prvaka ljubljanske Opere, kjer je solist od leta 1994. Rojen je bil v Malem Polju, izobraževal se je na mednarodni pevski šoli (prof. Marjana Lipovšek , prof. Alfred Burgstaller), na Srednji glasbeni in baletni šoli (prof. Marko Bajuk) in v opernem studiu pri profesorici Alenki Dernač Bunta.

Marko Kobal je debitiral kot Germont v Traviati leta 1994. Pel je številne nosilne in naslovne baritonske vloge. Gostoval je v Splitu, Zagrebu in Mariboru, sodeloval z različnimi domačimi in tujimi orkestri ter posnel zgoščenki. V letu 2006 je prejel naziv operni prvak. S suverenimi, vrhunsko odpetimi in odigranimi nastopi, je navduševal in še vedno navdušuje operne kritike.

V preteklih letih so nagrado Sama Smerkolja prejeli Janez Lotrič (2013), Vlatka Oršanić (2012), Mirjam Kalin (2011), Rebeka Radovan 2010), Robert Vrčon (2009) in Andrej Debevec (2008). Marko Kobal se z nagrado Sama Smrkolja vpisuje med velikane slovenske opere.  

Domačini smo ponosni nanj, čestitamo!