Sončni 14. pohod po Vertovčevih poteh

datum: 16.11.2014
kategorija: Novice

Za nami je še en uspešen pohod po Vertovčevih poteh. Kljub napovedanim zelo slabim vremenskim razmeram je med 2.500 in 3.000 pohodnikov, ki se napovedi niso ustrašili, uživalo v najlepšem dnevu v tej jeseni.

14. pohod po Vertovčevih poteh, november 2014 14. pohod je hkrati tudi simbolno zaključil Vertovčevo leto, čeprav si Društvo Matija Vertovec želi letos nerealizirane načrte uresničiti v prihodnjem obdobju. Progam pohoda je bil tako temu primerno bogat, še posebej slovesno, prav kraljevsko lepo, pa je bilo na Jakulinih, v rojstni vasici Matije Vertovca. Tu je bila postavljena razstava originalnih Vertovčevih del in dokumentov iz Bačarjeve zasebne zbirke, simbolno tudi v spomin žal pokojnega Staneta Bačarja, ki je Vertovca ponovno odkril Slovencem, dal pobudo za Vertovčev pohod, ustanovil naše društvo ter bil njegov dolgoletni predsednik. Na Jakulinih pa so za slovesno vzdušje skrbeli tudi Slovenska vinska kraljica Špela Štokelj, Vipavska vinska kraljica Anja Kodele in Matija Vertovec, ki ga je imenitno uprizarjal Vasja Starc. Trojico sta nato 14. pohod po Vertovčevih poteh, november 2014Kranjčeva fanta s konjsko vprego zapeljala v Šmarje, do prizorišča osrednje slovesnosti pred Begićevim spomenikom Matije Vertovca, ki je potekala takoj po slovesni maši. Kulturni program je ob pridigah Matije Vertovca oblikoval Moški pevski zbor Matija Vertovec iz Podnanosa, ki je s svojim nastopom ozaljšal že uvodno slovesnost Vertovčevega leta, januarja letos. Spregovorili so predsednik Društva Matija Vertovec Marijan Lozej, predsednik TD Vinoreja Darko Poljšak, obe kraljici ter župan Tadej Beočanin, ki je obljubil tudi nadaljnjo podporo Občine pri organizaciji pohoda. Na Vrtovčah je domače turistično društvo ponovno poskrbelo za dobro vzdušje, letos so priredili osmico.

14. pohod po Vertovčevih poteh, november 2014Posebno zanimiva pa je bila letos kmečka tržnica pod mogočnim hrastom ob zaključku pohoda. Več kot 20 domačih ponudnikov je razstavilo zares pestro paleto pridelkov in izdelkov iz domačega podeželja in obrtnih delavnic.

Popotniki so na cilj prihajali navdušeni – poti si bile dobro pripravljene, zato je hoja dobro tekla, vreme je naredilo okolico barvito in daleč segajoče razglede, zato so domače zgodbe zares segle v duše, prigrizki ob poti pa so šli v slast.

Društvo Matija Vertovec se vsem, ki so pomagali pri zahtevni organizaciji ter nam stali ob strani, najlepše zahvaljuje: člani PGD 14. pohod po Vertovčevih poteh, november 2014Col so pomagali urejati promet ob jutranjem prihodu;  krepka ekipa Gorske reševalne službe Tolmin je skupaj z ekipo Prve pomoči Rdečega križa Ajdovščina bdela nad varnostjo pohodnikov po vsej pohodni poti; družina Krapež je odprla svojo, Vertovčevo domačijo in prijazno gostila pohodnike; TD Vinoreja Šmarje je uredilo prizorišče in v celoti organiziralo osrednjo slovesnost v Šmarjah; TD Vrtovče je priredilo osmico; TIC Ajdovščina in ŠKTD Sinji Vrh so oskrbovali z informacijami, štempljali kartončke … Mnogi domačini ste kuhali in delili čaj in kavo, opravljali delo redarjev in še celo vrsto pomembnih drobnih opravkov. Hvala družini Bačar, ki je posodila dragoceno gradivo za razstavo na Jakulinih, Slovenski vinski kraljici Špeli Štokelj, 14. pohod po Vertovčevih poteh, november 2014Vipavski vinski kraljici Anji Kodele, gospodu Vasji Starcu, ki je uprizarjal lik Matije Vertovca, družini Kranjc iz Tevč, ki je poskrbela za prevoz kraljic in Vertovca na prizorišče proslave, Moškemu pevskemu zboru Matija Vertovec iz Podnanosa, ki je zapel na proslavi. Hvala vsem govorcem, še posebej pa županu Občine Ajdovščina Tadeju Beočaninu, za izraženo podporo, ki je velika spodbuda društvu za naprej.

Predvsem pa se zahvaljujemo vsem pohodnikom, ki ste se v cilj vračali navdušeni, mnogi prijetno presenečeni, in odhajali z obljubo, da se vrnete. Za nami je tako še en uspešen pohod, se vidimo ponovno prvo nedeljo po martinovi nedelji v novembru 2015! 

Obiščite spletno stran Matija Vertovec na fb-ju in si oglejte še več fotografij!