Vera Kodrič - častna podpornica Centra medgeneracijskega učenja na Ljudski univerzi Ajdovščina

datum: 23.10.2014
kategorija: Novice

Vera Kodrič je že 40 let sodelavka Ljudske univerze Ajdovščina. Sodelovanje z Ljudsko univerzo Ajdovščina se je začelo oktobra 1974 in sicer s tečaji za slepo desetprstno tipkanje, takrat na pisalnem stroju, v zadnjem času na računalnikih. Svoje znanje deli že celih 40 let različnim generacijam, od dijakov do študentov v tretjem življenjskem obdobju. Pravi, da je znanje slepega tipkanja tudi v današnjem času zelo pomembno, saj omogoča hitrejše pisanje in boljšo uporabo računalnika. Prostovoljno je ponudila svoje znanje in tako omogočila, da so se v tečaj desetprstnega slepega tipkanja lahko vključili brezplačno tudi brezposelni.

To je seveda le ena od njenih dejavnosti na Ljudski univerzi Ajdovščina. Leta 2004 je vodila  študijski krožek Suho sadje na krožniku, in kasneje sodelovala v odmevnem študijskem krožku Ustavimo korak. Pomembna je bila njena vloga pri obnovi spomenika huzarskemu vojaku ob 200. obletnici.

Rada je med ljudmi in rada deli svoje raznoliko znanje.  Sama pravi: »Mislim, da je moja prednost čut za sočloveka, razumevanje starejših, čut zanje in za njihove potrebe, organizacijske spretnosti in poznavanje ljudi. Pa strast do učenja.« 

Vedno si je želela, da bi bila učiteljica. Učenje je njeno veselje.  Razume ga kot svoje poslanstvo, saj se tako ali drugače njeno življenje prepleta z učenjem, učenjem sebe in učenjem drugih.

Gospa Vera je novembra 2011 kot izjemna osebnost dobila priznanje v akciji "Ljudje odprtih rok", ki jo izvaja revija Naša žena že od leta 1994, ko podeljuje priznanja vsem predlaganim prostovoljcem za njihovo dobroto, plemenitost in človekoljubno delo.

Prav zaradi vsega tega smo Vero Kodrič izbrali za častno lokalno podpornico Centra medgeneracijskega učenja (CMU) na Ljudski univerzi Ajdovščina. Častno pokroviteljstvo projekta na nivoju države je prevzel predsednik RS Borut Pahor, svojo podporo pa so izrazili tudi bivši predsednik RS Danilo Türk in številni priznani Slovenci.

V Centru medgeneracijskega učenja Ajdovščina omogočamo organizirano in ciljno usmerjeno medgeneracijsko učenje različnih vsebin, ki jih potrebuje lokalno okolje, vključujemo ranljive ciljne skupine odraslih, kot so npr. odrasli s posebnimi potrebami, starejši, brezposelni, vključujemo vse generacije, zagotavljamo sodelovanje strokovno usposobljenega osebja, ki se profesionalno ukvarja z izobraževanjem odraslih, medgeneracijsko učenje povezujemo z učenjem v skupnosti.

Letošnji Dan medgeneracijskega učenja na Ljudski univerzi Ajdovščina  bo potekal 19. novembra 2014. Vabljeni, da ta dan preživite v družbi različnih generacij, ki se učijo in učimo drug od drugega. Naj medsebojno učenje bogati življenje.