Informacija o gradnji ajdovske šole

datum: 14.10.2014
kategorija: Sporočila za javnost

Občina Ajdovščina intenzivno rešuje novonastale težave na gradbišču nove ajdovske osnovne šole. Na predlog Begrada v stečaju, ki nadaljevanje gradnje pogojuje z dodatnimi sredstvi, ne more pristati, zato vztraja na spoštovanju določil pogodbe, hkrati pa se pripravlja tudi na morebitno objavo novega javnega razpisa. Šola bo nared pred začetkom prihodnje šolske sezone.

Še eno v vedno krajši vrsti slovenskih gradbenih podjetij je padlo pod bremenom krize in za seboj pustilo kup težav. Ponovno je »udarilo« po projektu gradnje nove osnovne šole v Ajdovščini, ki mu do zaključka manjka le par mesecev zaključnih del. Preventivni ukrepi, ki jih je Občina Ajdovščina sprožila takoj ob prvih javnih informacijah o slabem finančnem stanju gradbinca, so zaščitili domače podizvajalce, ki so v skupnem dogovoru hiteli z deli in lovili čas pred »koncem«. Stečaj pa se je zgodil veliko hitreje od predvidevanj in tik pred zaključkom je stečajni upravitelj Begrada ustavil gradnjo. Do zaključka gradnje nove ajdovske osnovne šole je potrebno dokončati elektro in strojne instalacije, dela na fasadi objekta, zaključiti z obrtniški deli v notranjosti objekta in prostore opremiti ter urediti okolico in promet. Vrednost teh del je dober milijon evrov.

Občina Ajdovščina je sicer zainteresirana, da gradbinec nadaljuje in dokonča projekt in je v kontaktu s stečajnim upraviteljem podjetja. Ne more pa sprejeti predloga podjetja, ki je pripravljeno dela nadaljevati le v primeru dodatnega plačila in povišanju vrednosti pogodbe za 326.418 evrov. To ji na prvem mestu preprečuje zakonodaja s področja javnega naročanja. Stečajnemu upravitelju podjetja Begrad je zato z dopisom predlagala, da dokonča investicijo po ceni, določeni v osnovni pogodbi. Na odgovor podjetja bo počakala do konca oktobra. Medtem pa oddelek za gospodarstvo že pripravlja razpisno dokumentacijo za morebitno ponovno izbiro izvajalca del, za dokončanje gradnje. Javni razpis bo objavljen v začetku novembra. Če bo šlo vse po sreči (brez pritožb), bo izvajalec izbran še do konca leta, oziroma najkasneje v januarju. Projekt pa bo, tudi v primeru odstopa Begrada v stečaju od pogodbe, realiziran do zaključka poletnih počitnic leta 2015.