Lokavški kulturni dnevi 2014 – odprtje nove vežice na pokopališču in spomini na »whcet«

datum: 14.10.2014
kategorija: Novice

Letošnji Lokavški kulturni dnevi so ponudili pester nabor dogodkov. V sklopu tradicionalnih prireditev je potekalo odprtje nove poslovilne vežice na lokavškem pokopališču. Na osrednji prireditvi sta bili podeljeni letošnji Čibejevi priznanji, prvič tudi posthumno – pokojnemu Andreju Malniču.

Nova vežica na lokavškem pokopališču

Vežica LokavecNova lokavška poslovilna vežica ima tradicionalen pridih domačnosti, po katerem je prepoznaven domač arhitekt Andrej Čopič, avtor idejne zasnove objekta. Objekt je sestavljen iz dveh kubusov, ki sta združena pod eno streho. Eden je namenjen slovesu, v drugem so urejeni čajna kuhinja, sanitarije in shramba. Tlorisna dimenzija objekta je 12,8m krat 8,75m. Projekt pa je, poleg izgradnje novega poslovilnega objekta, celostno obravnaval prenovo pokopališča. Tako se je pokopališče širilo na južne parcele, preurejena je obstoječa rampa do pokopališča, na vzhodni strani je izdelano novo stopnišče s kamnitimi portali, ki povezuje nov del s starim. Pred poslovilno vežico je urejena nova ploščad z betonskimi klopmi, namenjena prirejanju slovesnosti ter zbiranju ljudi. Dela je opravilo preko javnega razpisa izbrano podjetje Velrad inženiring iz Lokavca, pogodbena vrednost del, skupaj z ddv, znaša 164.395,90 evra in je v celoti krita iz občinskega proračuna. Trak sta skupaj prerezala župan Občine Ajdovščina Marjan Poljšak in predsednik krajevne skupnosti Lokavec Stojan Stopar. Vežico je blagoslovil nekdanji koprski škof Metod Pirih.

Letošnji priznanji domačemu župniku in pokojnemu Andreju Malniču

Lokvaški kutlurni dnevi 2014Osrednji dogodek tradicionalnega lokavškega kulturnega festivala je podelitev priznanj Edmunda Čibeja, ki sta jih na letos prejela domači župnik in, prvič posthumno, Andrej Malnič. Župnik Jožko Ličen je v Lokavec prišel leta 2000. Močno je povezan z domačini, rad sodeluje pri vaških projektih. Nekdanji direktor Goriškega muzeja pa je v etnološke projekte, ki so skozi leta dali Lokavcu veliko prepoznavnost in oživili identiteto kraja, vložil veliko svojega časa in skrbnega dela.

Program proslave so oblikovali otroci, šolarji OŠ Danila Lokarja, ki ima v Lokavcu svojo podružnico, in domači mladi umetniki. Rdeča nit kulturnega programa pa je bila predstavitev naših krajev, zaključila ga je vedno bolj cenjena domača kaligrafska umetnica Loredana Zega.

»Whcet«

Lokavški kulturni dnevi 2014Slovesne dogodke znotraj Lokavških kulturnih dni je obkrožala »whcet«. Kako je poroka potekala nekdaj so v Lokavcu prikazali z razstavo in pohodom. Razstava, posvečena poroki in vsemu, kar spada zraven, je nastala v sodelovanju Goriškega muzeja, šole in krajanov. To odlično sodelovanje, katerega začetke je zanetil prav pokojni Andrej Malnič, je v svojem nagovoru ob odprtju razstave poudarila etnologinja muzeja Inga Brezigar Miklavčič. Sledila je okrogla miza, polna spominov na Malniča in njegov prispevek k današnji prepoznavnosti vasi, oživljenim zgodbam, predmetom in običajem, ki povezujejo krajane in ponujajo nove možnosti za razvoj kraja. Ivana Slamič se je pogovarjala z Borisom Blažkom, Vladimirjem Bačičem, Maro Obed, Marto Benko, Ingo Brezigar Miklavčič. Ob tej priložnosti je izšel Časopis za poduk o zgodovini Lokavca.

Lokavški kulturni dnevi 2014Kako je zares potekala poroka po starem pa so lahko doživeli mnogi pohodniki, ki so v nedeljo, na zadnji Lokavški kulturni dan, krenili na svatovski pohod. Pod vodstvom Borisa Blažka so se sprehodili skozi stoletje stare običaje: vasovanje, podoknico, glihngo, prevozom bale, šrango, vse do slovesne zaobljube v cerkvi in poročnega kosila. Prikazi so se vrstili na posameznih pohodnih točkah, spremljali so jih vseh sort zabavni vaški običaji, Boris pa je na svoj zanimiv način strokovno dopolnil prikazano. Organizator pohoda je bilo Društvo DOLI.