Pogodba za celovito okoljsko prenovo Vipavskega Križa je podpisana

datum: 23.09.2014
kategorija: Novice

V Domu krajanov Vipavski Križ je včeraj potekala slovesnost ob podpisu pogodbe za izvedbo projekta celovite okoljske prenove v Vipavskem Križu. Podpisala sta jo župan Občine Ajdovščina Marjan Poljšak in Igor Božič, direktor podjetja Zidgrad iz Idrije, ki je posel dobilo z najugodnejšo ponudbo na javnem razpisu.

Kriška garda. Foto Maj Blatnik »Rad bi se zahvalil Evropi, državi, predvsem pa Občini Ajdovščina, ki se je potrudila in izpeljala projekt. Upam, da bo šlo tako, kot smo si zamislili, ocena pa ne bo samo Kriška, bo treba malo »ahtat«, ker tukaj se zbira cela Evropa,« je uvodoma nekoliko šaljivo, vendar z resno mislijo,  zbrane nagovoril predsednik Krajevne skupnosti Vipavski Križ Harij Bat. Križani so izjemno naklonjeni projektu, ki bo posodobil trenutno slabo funkcionalno infrastrukturo ter olepšal kraj.

Da je to zgodovinski in vesel dan za Vipavski Križ, je poudaril župan Marjan Poljšak ter svoj nagovor zaključil z mislijo, da bo z izvedbo projekta Križ laže negoval svojo identiteto in se razvijal v turizmu.  

Obsežen projekt je predstavila ena od njegovih načrtovalk, Nada Gomilšek Curk iz podjetja Arhikon d.o.o. iz Ajdovščine. Obravnava enega najbolj pomembnih slovenskih zgodovinski krajev, zaradi česar je bil še posebno zahteven, zato za njim stoji poglobljena analiza. Poseben poudarek je bilo potrebno dati zaključku – tistemu, kar se bo videlo. »Značilno za Vipavski Križ je, da je Projektantka Nada Gomilšek Curk; Foto Maj Blatnik imel osi v svetlem kamnu … zato smo tudi mi skozi kamen in skozi tlake želeli predstavit to zgodovino Križa,« je zanimivo postavitev tlakov pojasnila Nada Gomilšek Curk. »Različni kamni, različnih velikosti, struktur, barv, bodo kombinirani z na licu mesta izdelanimi betoni v različnih strukturah in barvah, dopolnjeni z lučmi, vgrajenimi v tla, osvetljevanjem posebnih točk, prometnic …«

Z domačini, varuhi kulturne dediščine in ostalimi dejavniki uglašen projekt pa je čakal na evropska sredstva – takšen je bil pogoj občinskih svetnikov ob sprejemanju DIIP-a.

Vodja oddelka za gospodarstvo in gospodarske javne službe Alenka Čadež Kobol je pojasnila nenavaden postopek javnega razpisa, ki ga je Občina čakala že lansko leto. Razdelilo naj bi se 30 milijonov evrov neporabljenega, Sloveniji namenjenega, evropskega denarja. Razpis je bil nato objavljen komaj letos spomladi, rok za oddajo pa 4. maj, s posebnostjo – ne zgolj dan, pač pa je bila pomembna tudi ura in minuta oddaje vloge. Kar 74 občin je vlogo oddalo natanko opolnoči, seštevek zaprošenih sredstev je daleč presegal razpoložljivo kvoto denarja. Vseh oddanih vlog je bilo preko 130, zato je veselje ob sklepu o odobritvi sredstev še toliko večje.

Foto Maj Blatnik Za izvedbo projekta je bilo preko javnega razpisa, kot najugodnejši ponudnik, izbrano podjetje Zidgrad iz Idrije. Gre za srednje veliko podjetje, ki beleži že 67 let neprekinjenega delovanja. Direktor Igor Božič je vesel dobljenega posla: »Smo prvič na Ajdovskem, prej niti ni bilo prostora za se pojavit .« Podjetje se je doslej ukvarjalo z različnimi vrstami gradenj, med drugim so obnavljali tudi Unescovo dediščino v Idriji, torej imajo izkušnje tudi iz občutljivejših gradbenih poslov.

Krajevna skupnost Vipavski Križ je izredno vesela uspešne kandidature in zagona projekta, ki bo posodobil in na novo urejal osnovne življenjske potrebe vsakega kraja, pomembna pridobitev za gospodarski razvoj pa bo tudi nova podoba Križa. Zato so se na slavnostni podpis še posebej lepo pripravili ter »vpoklicali« tudi znamenito Kriško gardo.

Danes ob 18. uri bo projekt predstavljen krajanom. Dela se bodo začela prav kmalu, zaključena bodo v dobrem letu dni.

Povezane novice:

Uspešni na razpisu - Vipavski Križ bo prenovljen!

Evropski sklad za regionalni razvoj