Naš očak dobil svoj »vertikalni kilometer«

datum: 22.09.2014
kategorija: Novice

V nedeljo, 21. septembra 2014, je v organizaciji Triatlon kluba Ajdovščina potekal 1. Čaven Proaction vertikal kilometer. Od Lokavca do koče na Čavnu so tekači premagali kar 1000 višinskih metrov. Na cilju jih je pričakal tudi župan Občine Ajdovščina Marjan Poljšak.

Simon Alič, 40.00, absolutno najhitrejši. Foto Maj Blatnik Vertikalni kilometer je zahtevno tekaško tekmovanje, katerega bistvo je na čim krajši razdalji premagati kilometer v višino. Koncept tekmovanja je postavila Mednarodna zveza Skyrunning, v Sloveniji tovrstne preizkušnje poznamo od leta 2012, ko je Nejc Kuhar organiziral prvo takšno tekmo na Storžič.

Tudi naš očak je dobil svoj vertikalni kilometer – na 4.400 metrov dolžine je namreč kar 1.074 višinskih metrov. Štart teka je bil v Lokavcu pri cerkvi, cilj pa pri Koči Antona Bavčerja na Čavnu.

Glede na zahtevnost tekmovanja ter slabe vremenske napovedi je bilo na štartu presenetljivo veliko število tekmovalcev, kar 45 se jih je zapodilo v hrib. Vreme je bilo naklonjeno organizatorjem, proga je ostala relativno suha in tekmovalci niso imeli težav z zdrsi. Zato je uradni absolutno najboljši čas proge precej nad pričakovanji. Prvi je v cilj pritekel favorit Simon Alič, v natanko 40 minutah in kar dobre štiri minute pred zasledovalcem Danijelom Vinčecom, minuto za njim pa je v cilj pritekel še Jošt Lapajne.

Župan Marjan Poljšak je čestital vsem tekačem in organizatorju - Triatlon klubu Ajdovščina. Foto Maj Blatnik Absolutno najhitrejše dekle je postala Jana Bratina, z dobrimi 10 minutami zaostanka za najhitrejšim fantom. Mihaela Tušar si je sama podarila najlepše darilo za rojstni dan, praznovala je prav na dan teka in v cilj pritekla kot druga najhitrejša ženska tekačica – dvojne čestitke! Tretje mesto je odšlo v Dobravlje, Ana Čufer je ponovno dokazala, da je neulovljiva.

Razpoloženje na Čavnu je bilo to nedeljo res odlično, tekmovalce so ob prihodu v cilj glasno pozdravili navijači in obiskovalci planinske postojanke. Med njimi tudi ajdovski župan Marjan Poljšak, ki se je Triatlon klubu Ajdovščina zahvalil za organizacijo Najhitrejše ... Jana, Mihaela in Ana. Foto Maj Blatnik tekmovanja, ki ob športnih uspehih posameznikov in popularizaciji rekreacije prinaša tudi nove vsebine naši planinski postojanki.

Triatlon klub Ajdovščina je tako zabeležil še eno "zmago". Hvala pokroviteljem: Občini Ajdovščina, podjetju Mlinotest, podjetju Fructal, Kozmetični hiši Mira Ajdovščina in Agroindu Vipava.

Še posebej velika hvala pa vsem prostovoljcem, ki so pomagali pri organizaciji ter gostoljubnim oskrbnikom Koče Antona Bavčerja na Čavnu.

Oglejte si še več fotografij na fb-strani Triatlon kluba Ajdovščina

Župan podeljuje medaljo Stankotu Čuferju. Stanko je bil tokrat jako hiter - absolutno 6. najhitrejši in zmagovalec v svoji kategoriji. Čestitamo! Foto Maj Blatnik