Prvi pohod do Vstajenja Primorske za Križno Goro

datum: 15.09.2014
kategorija: Novice

Dobro leto mineva, odkar smo slovesno odkrili spomenik Vstajenju Primorske za Križno Goro. Ob prvi obletnici je potekal prvi pohod Vstala Primorska. Od Gozda do spomenika za Križno Goro se je peš podalo nekaj ducatov pohodnikov, nekateri so do spomenika prišli z drugih izhodišč, starejši obiskovalci pa so se pripeljali na proslavo. Ta je bila skromna, a srčna in močno simbolična.

DSC 0428 Zadnja ledena zima je vzela mogočno drevo nad spomenikom, zato so na proslavi obenj posadili novo, mlado drevo. V imenu organizatorjev – Društva Gozd in Krajevne skupnosti Col, ob podpori Občine Ajdovščina – je zbrane pozdravil Matjaž Bajc, ki je nastopil tudi kot sovoditelj simpatično, domačno povezane slovesnosti. Zgodbo nastanka pesmi Vstajenje Primorske Leva Svetka Zorina je povedal Franc Černigoj, tudi avtor besedila, zapisanega na kamnu. Kot govornik pa je nastopil ajdovski župan Marjan Poljšak, ki je predvsem pozval k sožitju in medsebojnem sodelovanju. Za še prijetnejše vzdušje sta poskrbela še dva mlada harmonikaša, za lakoto pa odličen brezplačni golaž - Andreja se je res izkazala. 

 

DSC 0332Organizatorji napovedujejo, da bo pohod k spomeniku odslej tradicionalen dogodek, le da bo termin prestavljen v drugo polovico avgusta. Za Križno Goro pelje mnogo nezahtevnih poti, ob njih je še več naravnih in kulturnih zanimivosti, čudovitih razgledov in pogledov ter skrivnostnih kotičkov s posebnimi zgodbami. Domačini povedo, da je na poteh do spomenika že sedaj živahno. Urejena krožna pohodna pot in organiziran pohod bi bistveno dopolnila turistično ponudbo Gore ter domačim ponudnikom ponudila nove priložnosti. 

Oglejte si še več fotografij s pohoda