Odprtje novega vrtca na Ribniku

datum: 09.09.2014
kategorija: Sporočila za javnost

Ob obstoječem vrtcu na Ribniku v Ajdovščini je zrasel nov objekt. Nova enota vrtca je zaživela z začetkom nove šolske sezone. V petek, 12. septembra 2014, ob 17. uri, pa bo potekala tudi slovesnost ob zaključku pomembne investicije, ki je nastala tudi s pomočjo evropskih sredstev.

Ob obstoječem vrtcu na Ribniku je v dobrem letu dni zrasel nov nizko-energetski pritlični objekt vrtca, z lepo urejenim velikim igriščem na južni strani in parkiriščem ter dovozom na severni strani. V novih prostorih so urejeni 4 oddelki vrtca, 3 oddelki za otroke prvega starostnega obdobja ter 1 oddelek za otroke drugega starostnega obdobja. Objekt je delno podkleten, za namene zaklonišča, ki pa ga vrtec koristi za priročno skladišče.

Projektno dokumentacijo je izdelalo projektantsko podjetje IPSA Ambienti d.o.o. iz Ajdovščine, avtorica arhitekturne zasnove je Urška Možina Rodman. Gradilo je podjetje Kolektor Koling iz Idrije, ki je z investitorjem, Občino Ajdovščina, podpisalo pogodbo na ključ.

Vrednost naložbe je 1.198.088 evrov (gradnja, projekti, oprema, nadzor). Občini Ajdovščina je uspelo pridobiti nepovratna evropska sredstva iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in sredstva Republike Slovenije v višini 763.763,00 EUR, oziroma dobrih 60 % celotne vrednosti projekta.

Vrtec Ajdovščina, ki ima na območju občine Ajdovščina svoje enote v mestu še ob Hublju, in v prostorih Srednje šole Veno Pilon, ter po vaseh v Lokavcu, Budanjah, na Colu, v Vipavskem Križu, v Selu in v Črničah, trenutno obiskuje 996 otrok (od tega 247 v vipavskih enotah vrtca). Sredi septembra se bo število še povečalo. Največji vrtec na Ribniku je tudi najbolj zaseden, obiskuje ga kar 280 otrok, v novih igralnicah pa je prostora za 63 malih nadobudnežev. Prvi vtisi so odlični.

Občina Ajdovščina je vsako leto poskrbela, da so vsi vpisani otroci dobili prostor v vrtcu, tudi če je bilo potrebno priskrbeti dodatne prostore. Z novo enoto vrtca se prostorske težave v veliki meri rešujejo, Vrtec Ajdovščina ima tako le še eno začasno gostujočo enoto, ta je v prostorih Srednje šole Veno Pilon, kjer pa se vrtec z dijaki in pedagoškim programom srednje šole povezuje tudi na drugih ravneh.

Vabimo vas, da si tudi vi ogledate pomembno novo pridobitev. Slovesnost ob predaji novih prostorov svojemu namenu bodo oblikovali vzgojiteljice in otroci vrtca, pri simbolnem dejanju jim bo pomagal župan Občine Ajdovščina Marjan Poljšak, ki bo zbrane tudi nagovoril. Potekala pa bo v petek, 12. septembra, ob 17. uri, pred novimi prostori vrtca na Ribniku. Dobrodošli!

 

Evropski sklad za regionalni razvoj Operacijo delno financira Evropska unija in sicer iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa  krepitve regionalnih razvojnih potencialov za obdobje 2007-2013, razvojne prioritete "Razvoj regij", prednostne usmeritve “Regionalni razvojni programi“.