Stari kostanj v Šturjah podlegel burji

datum: 01.09.2014
kategorija: Novice

Foto Jošt Černigoj

Prvi september nam je postregel z burjo, ki piha v kaj nenavadnih sunkih in vrtincih. Podlegel ji je stari kostanj na robu šturskega placa in se, na srečo brez hujših posledic, naslonil na bližnjo hišo. Burja kot za stavo lomi suho vejevje in ga nosi po dolini. Opozarja nas, da bo treba pred zimo temeljito pospraviti.

Foto Jošt Černigoj Da je mogočni kostanj, ki je delal senco trgovini na robu šturskega placa, že močno načet in trhel, so gozdarji vedeli, zato ob njem že nekaj časa raste mlada lipa. Vendar pa bo trajalo še nekaj let, da bo nadomestila bohotno kostanjevo drevo, ki ni učakalo gozdarskega projekta podiranja, pač pa podleglo prvi burji v novi šolski sezoni.

Poveljnik ajdovskega štaba Civilne zaščite je na pomoč poklical podjetje Štakul, ki ima velika avtodvigala, ter gozdarje iz ajdovske enote SSG Tolmin. Delavci Komunale so zaprli Štrancarjevo ulico, na katero so z avtodvigalom spretno položili drevo, ga razžagali ter odpeljali.

Foto Jošt Černigoj Škoda na stavbi, na katero se je »naslonil« stari kostanj, po prvih ocenah ni velika. Eno razbito okno, nekoliko zvit žleb in nekaj korcev je pometel s strehe. Vendar pa bo za pravo oceno potrebno počakati na lepše vreme.

Vremenoslovci pravijo, da bo pihalo še vsaj dva dni – ne sicer tako hudo kot danes, ko je drvela pošteno preko 100 km/h, pa vendar naj bi se burja umirila komaj v četrtek ponoči. Dež pa bo ponehal.