Taborniški dom na Kovku z novim, večnamenskim objektom in lastno čistilno napravo

datum: 01.09.2014
kategorija: Novice

Zadnjo avgustovsko soboto je potekalo odprtje večnamenskega objekta z letno kuhinjo ob taborniškem domu na Kovku, ki je v sklopu projekta pridobil tudi lastno čistilno napravo. Skozi vse leto živahen taborniški dom z novo pridobitvijo le še pridobiva na uporabnosti. Vsi trije govorniki na prireditvi, ki je minila v sproščenem taborniškem duhu, so poudarili, da je vzgoja mladih v naravi širšega družbenega pomena.

DSC 0035Taborniški dom na Kovku je skozi vse leto dobro zaseden, največ ga koristi ajdovski taborniški rod Mladi bori, tu pa gostujejo tudi društva, šolske in druge skupine od vsepovsod. Prav ajdovski taborniki so bili pobudniki ureditve letne kuhinje z  dodatno uporabnostjo. Občina Ajdovščina je pobudo sprejela ter za projekt uspela pridobiti nepovratna sredstva iz javnega razpisa Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Tako je ob taborniškem domu zrasel enostaven, enoetažen objekt s sanitarijami s tušem, pralnico, shrambo ter večnamensko teraso, ki se nadaljuje v lepo urejen prostor s kuriščem za varno kurjenje v naravi. V sklopu projekta so bila urejena še štiri parkirišča, zelo pomembna pa je tudi lastna čistilna naprava.  Kar 46.851,19 evra nepovratnih sredstev je k 107.475,09 evra (z ddv) vrednemu projektu prispevala Evropa.

DSC 0097Vsi trije govorniki na prireditvi so poudarili pomen taborništva za vzgojo otrok, še posebno v sodobnem času, ob preveliki prevladi »tehnikalij«, ki kradejo pozornost sodobne mladine.  Pristen stik z naravo, prijateljski odnosi, vsestransko spoštovanje, humanost so vrednote, ki jih neguje taborništvo, je poudarila namestnica starešine roda Mladi bori Ana Velikonja. V imenu članov roda je obljubila, da bodo taborniki še naprej skrbno varovali »zibelko učenja neformalnih znanj«, za katere upa, da bodo nekoč postala formalna. Anino razmišljanje je nadaljeval načelnik Zveze tabornikov Slovenije Tadej Beočanin: »Taborniki vzgajajo voditelje prihodnosti.« Tadej Beočanin,  tudi nekdanji aktiven RMB-jevec, še vedno pa taborniški prostovoljec, je svojo trditev argumentiral z mnogimi dejavnostmi in aktivnostmi, skozi katere mladi taborniki pridobivajo pomembne vrednote in neprecenljive izkušnje za življenje. Župan Marjan Poljšak je izrazil zadovoljstvo nad funkcionalnostjo novega objekta. »Vi ste ena od organizacij, ki pripomore k pozitivnemu družbenemu vzdušju in aktivnosti,« je poudaril župan ter dodal, da občinska politika podpira duh taborništva, vzajemno sodelovanje pa prinaša odlične rezultate.Vsi trije govorniki so skupaj opravili še simbolno dejanje, v taborniškem duhu so razvezali vozle na vrvi pred objektom ter ga tako predali svojemu namenu.

DSC 0042Program so pripravili taborniki roda Mladi bori, vsaka skupina je prispevala svoj košček v prisrčno, zelo po taborniško obarvano slovesnost s petjem, skeči, igranjem ter slovesno taborniško himno ob tabornem ognju za zaključek.

Še vreme se je veselilo nove pridobitve ter postreglo s čudovitim sončnim popoldnevom, zato je na prireditvi nastalo nekaj lepih fotografij. Vabimo vas, da si jih ogledate.

 

Logotipi - objekt ob taborniškem domu na Kovku