Šolsko letalo WATTsUP – novost iz Pipistrelove delavnice ob praznovanju 25-letnice

datum: 25.08.2014
kategorija: Novice

Ob praznovanju 25. obletnice obstoja bo podjetje Pipistrel premierno predstavilo inovativen koncept šolskega dvosedežnega električnega letala WATTsUP na letalski prireditvi »Salon de Blois« v Franciji od 30. do 31. avgusta 2014.

Šolsko letalo WATTsUP –  novost iz Pipistrelove delavnice ob praznovanju 25-letniceModel WATTsUP predstavlja naslednjo generacijo Pipistrelovih električnih letal. Gre za vrhunsko izdelano in tehnološko izpopolnjeno električno letalo, razvito v sodelovanju s podjetjem Siemens AG, ki je zagotovilo glavne komponente električnega pogona.

Zmogljivost dvosedežnega električnega vadbenega letala WATTsUP je prilagojena potrebam letalskih šol. Odlikujejo ga kratka vzletna razdalja, dviganje z več kot 5 metri na sekundo in zmožnost letenja najmanj eno uro z dodatno 30-minutno rezervo.  Prilagojeno je tudi tako imenovanemu letenju v šolskih krogih, ob spuščanju se mu povrne 13% energije, kar podaljšuje trajanje leta.

 Ivo Boscarol, direktor podjetja Pipistrel, pravi: »Ob nenehni rasti stroškov goriva je nujno, da zmanjšamo stroške šolanja pilotov. Naša rešitev je prvo povsem električno vadbeno letalo! Tehnologija, ki smo jo razvili prav za to letalo, zniža začetne stroške poučevanja pilotov za kar 70% in letenje naredi bolj dostopno kot kdajkoli do sedaj. Omogoča šolanje na kratkih stezah brez emisij CO2 in brez hrupa, kar bo končno omogočilo šolanje tudi v urbanih okoljih, saj bo skoraj neslišno in nemoteče. Letalo WATTsUP izpolnjuje Evropske kriterije ultralahkih letal in mednarodne tehnične kriterije lahkih športnih letal (LSA), kot tudi standarde za električne letalske pogone. Letalo je že pridobilo certifikat v Franciji. Pričakujemo, da mu bodo kmalu sledili certifikati drugih držav, zlasti ZDA. V ta namen smo pri upravi ameriškega letalstva (FAA) že zaprosili za dovoljenje za šolanje na njem v kategoriji lahkih športnih letal (S-LSA). Letalo WATTsUP je naš peti projekt na področju električnega letalstva in drugi, ki se bo serijsko izdeloval ter prodajal«.

Podjetje Pipistrel bo pričelo letalo serijsko izdelovati leta 2015. Predvidena tržna cena brez DDV bo pod 100,000 EUR.

Več informacij na spletni strani podjetja Pipistrel