Včeraj se je začela velika vojaška vaja Takojšen odziv 2014

datum: 18.08.2014
kategorija: Novice

S slovesnim uvodnim dogodkom v Postojni se je včeraj začela letošnja osrednja vaja Slovenske vojske Takojšen odgovor 2014. Gre za mednarodni dogodek, na vaji namreč sodeluje okoli 1000 vojakov iz enajstih držav. Vojaki so nastanjeni po vsej severni Primorski, Slovenska vojska pa želi udeležencem izkazati gostoljubnost tudi z bogato ponudbo za izrabo prostega časa ter spremljajočimi dogodki.

Minula tri leta je bila gostiteljica mednarodne vojaške vaje Hrvaška, v letošnjem letu pa je vodenje prevzela Slovenija. Nosilec računalniško podprte vaje je poveljstvo ameriške kopenske vojske v Evropi. Na njej bodo udeleženci preverili povezljivost tudi na primeru zaščite in reševanja. Na vaji sodeluje približno 1000 udeležencev iz enajstih držav, poleg nosilk Slovenije, Hrvaške in ZDA še Albanija, Bosna in Hercegovina, Črna gora, Danska, Kosovo, Madžarska, Makedonija ter Velika Britanija.

Po sinočnjem uvodnem dogodku vojake do konca avgusta 2014 čakajo različna usposabljanja. Ta teden potekajo tečaji in usposabljanja v Vojašnici Vipava, kjer medicinsko osebje in drugi strokovnjaki udeležencem podajajo znanje in praktične izkušnje kako združiti moči ob velikih naravnih nesrečah. Prihodnji teden pa se bo računalniško podprta vaja nadaljevala na drugih prizoriščih, predvsem na Počku pri Postojni.

Slovenska vojska se je ob pripravah na mednarodno vajo po pomoč in sodelovanje obrnila tudi na občinske turistično informativne centre. Mednarodnim udeležencem vaje bi namreč želeli izkazati posebno prijazno gostoljubje. Gostje, ki so nastanjeni po vsej regiji, so ob prostih urah povabljeni na oglede lokalnih zanimivosti in pokušine domačih dobrot. Tja do konca avgusta, dotlej bo namreč potekala vaja, si tudi v Ajdovščini in okolici nadejamo več obiskovalcev.