Z BCS-kami na kofje

datum: 12.08.2014
kategorija: Novice

Minulo nedeljo so budanjski fantje ponovno poskrbeli za nenavadno, precej glasno in v bencinske hlape ovito doživetje. Po lanskem prvem srečanju so se tokrat že v drugo dobili ponosni lastniki BCS kosilk in se z njimi odpravili iz Budanj »na kofje u Wajdušno«.

BCS Budanje, avgust 2014BCS je sinonim za dobro kosilnico. Italijansko podjetje te kultne kosilnice izdeluje že vse od leta 1942. Menda se ne kvarijo in so prav zaradi dobre kakovosti že večkrat pripeljale podjetje do stečaja. Na budanjskih kmetijah so jih našteli več kot dva ducata, saj so nenadomestljive za košenje zaplat na strmih bregovih.

Iz hecne domislice, da bi se en dan lahko odpeljali »na kofje u Wajdušno«, je nastala prava zgodba. To nedeljo se je tako proti Ajdovščini na svojih BCS-kah že drugo leto zapored odpravilo devet ponosnih lastnikov. Pot je bila dooolga, mimogrede so namreč še pokosili travnik, pa odšlepali kolega, ki mu je »mašinca« zakuhala. »Ni tu sam za it u nedelo u Wajdušno,« se smeje Matej Žen, organizator imenitnega in glasnega sprevoda, ki je za pot do osrednjega mesta v Vipavski dolini potreboval zelo dobro uro. Na koncu pa še pristavi: »Se mi še nikol ni zdela Wajdušna tko daleč …«

Mesto je sprevod ljubiteljev na BCS-kah prijazno sprejelo. Že na poti so jih pozdravljali mimovozeči, veseli so jih bili tudi meščani, ki so z zanimanjem opazovali stare dobre kosilke. Še malo, pa se bodo Budanjci s svojimi vragolijami zapisali tudi v Guinnessovo knjigo rekordor, zagotovo pa se bodo z BCS-kami na kofje u mesto pripeljali tudi prihodnjega avgusta.