Goriški oljkarji družili koristno s prijetnim na kmetiji Bojanc

datum: 08.07.2014
kategorija: Novice

Na prvi julijski petek so se člani Goriškega oljkarskega društva srečali na predavanju, ki so ga nadaljevali s prijetnim druženjem na kmetiji Bojanc v Plačah.

Predsednica Goriškega oljkarskega društva Andreja Baša in strokovnjakinja za oljke iz KGZ NG Irena Vrhovnik Sredi vročega poletja smo, cvetovi oljk so bolj ali manj že oplojeni, prav kmalu se bodo iz njih razvili plodovi, ki jih oljkarji pobirajo pozno v jeseni ali celo v prvih zimskih mesecih ter takoj po obiranju tudi stisnejo.

Torej je poletje čas za izobraževanje, pa tudi za druženje. Idejo o delovnem srečanju na terenu je na enem od sestankov Goriškega oljkarskega društva dal Iztok Trošt. Tako so se minuli petek Goriški oljkarji družili na kmetiji Bojanc v Plačah. V goste so povabili eno najvidnejših domačih strokovnjakinj za oljke, Ireno Vrhovnik iz KGZ NG. Predavala je o škodljivcih in boleznih ter preprečevanju škode, pa o poteku opravil v oljčniku in negovanju oljčnega nasada. Po zanimivem in koristnem predavanju je sledilo druženje.

Goriški oljkarji v PlačahIztok in Mojca Trošt sta za sedaj edina večja pridelovalca oljčnega olja na Vipavskem. Pridelata odlično oljčno olje, tudi na letošnjem ocenjevanju ocenjeno z zlato oljčno vejico. Lanskega, z zlatom nagrajenega olja, je še na zalogi. Letošnji pridelek pa po oceni Irene Vrčkovnik ne bo zelo obilen, vendar zato kakovosten.