Pilonova pisma s fronte na razstavi v gradu Kromberk

datum: 08.07.2014
kategorija: Novice

Ob 100-letnici prve svetovne vojne so v Goriškem muzeju pripravili razstavo pisem Vena Pilona prijatelju Stanu Kosovelu, njuno dopisovanje je trajalo v času prve svetovne vojne. Avtor razstave je dr. Borut Koloini, v gradu Kromberk bo razstavljena vsaj leto dni. Vabljeni na ogled.

Dr. Borut Koloini Prijatelja iz dijaških dni sta bila ob začetku prve vojne oba vpoklicana v vojsko. Stike sta vzdrževala s pismi, ki sta si jih precej pogosto pisala. Razstavljena so Pilonova pisma prijatelju, medtem ko so se Stanova pisma Pilonu izgubila.

Avtor razstave dr. Borut Koloini je za odgovore Pilonu uporabil pesmi Stana Kosovela: »Nekatere pesmi so nastajale med vojno, druge po njej, vendar so vse jasen odziv notranjih doživetij, ki jim je bil avtor izpostavljen med vojno, kakor so to tudi Pilonove risbe in slike, ki so nastale v daljšem časovnem obdobju. ... Izbrane pa so tako, da prikazujejo Pilonove prijatelje, ki so bili sočasno vpoklicani v vojsko, ali pa bojne tovariše s fronte in dogajanje na fronti.«

Zgodbi o prijateljskem dopisovanju pa je dodan še širši okvir, ki na svoj način komentira vojna dogajanja.

Več o razstavi

Vabljeni na ogled, razstava je v gradu Kromberk odprta od ponedeljka do petka med 9. in 17. uro, za konec tedna pa med 13. in 17. uro.  

razstava-pilonova pisma prijatelju