Pohodniki danes krenili na 10. jubilejni pohod z Nanosa na Triglav

datum: 07.07.2014
kategorija: Novice

Dober ducat pripadnikov domačih veteranske in borčevske organizacije se je danes zgodaj zjutraj odpravilo po poteh spominov in opominov, na že 10. jubilejni pohod iz Nanosa na Triglav. V Ajdovščini je borce za lepšo prihodnost pričakal tudi župan Marjan Poljšak ter jim zaželel srečno pot.

Pohodniki Nanos - Triglav, julij 2014Spominski pohod je posvečen Triglavu – simbolu slovenstva. Poimenovan je Po poteh spomina in opomina vojne 1941 – 1945 in 1990 – 1991 leta, z namenom ohranjanja spominov iz obeh vojn. Pohod je prvič potekal leta 2005. Ob peti obletnici so pohodniki dobili svoj prapor, njihove pohodniške »uniforme« pa odtlej krasi tudi našitek z znakom.

Danes se je 13 pohodnikov zgodaj zjutraj odpravilo izpred Vojkove koče na Nanosu, današnji cilj je Tiha dolina na Predmeji, kjer bodo prespali. Jutri jih čaka najprej Mala Lazna, nato Lokev, Čepovan in spust do Mosta na Soči, končni cilj drugega dne je koča na Vrtičih. Tretji dan se bodo povzpeli čez Prehodavce, sprehodili čez Bogatinsko sedlo in prespali v koči pod Bogatinom. Četrti dan: Sedmera jezera, Hribarice … peti dan sledi vzpon iz Doliča ali Planike na Triglav ter sestop na Kredarico, na spominsko prireditev.

Šesti dan se bodo naši pohodniki udeležili osrednje prireditve na Rudnem polju pri Pokljuki, v spomin na partizanski pohod na Triglav.

Pohodniki Nanos - Triglav, julij 2014Vsak pohodni dan zaznamujejo postanki pred spomeniki, obeležji in drugimi pomniki iz obeh vojn. Pri pomniku ob hubeljskem mostu, ki opominja na zadnjo vojno za Slovenijo, je pohodnike pričakal župan Občine Ajdovščina Marjan Poljšak in jih spremil do spomenika borcem, postavljenega v spomin na grozote NOB. Tu jim je zaželel srečno pot.

Skozi leta se je na prostranih poteh, ki prav vse vodijo na Triglav, mnogo dogajalo. Zgodbe iz preteklih let so zabeležene v zborniku, ki je izšel ob letošnjem jubilejnem pohodu. Vseh deset let je vodja pohoda Valter Likar. Letos so med 13 pohodniki tri pripadnice nežnejšega spola, med katerimi velja izpostaviti Adrijano Furlan. Adrijana se je namreč udeležila vseh dosedanjih pohodov, le enkrat ji ni uspelo priti do konca poti.

Da bi jim vreme služilo, da bi nas ponosno zastopali na proslavah na Kredarici in na Pokljuki in da bi se srečno vrnili nazaj domov, želimo pohodnikom!