Pipistrel s pomočjo superračunalnika do prestižne nagrade

datum: 03.07.2014
kategorija: Novice

Dr. Gregor Veble

24. junija je IDC (International Data Coorporation), svetovna organizacija, ki se ukvarja z analizo trga informacijskih tehnologij, na konferenci ISC14 v Leipzigu objavil nagrajence natečaja The Innovation Excellence Award za izjemne dosežke na področju uporabe super-računalniških tehnologij (HPC - visoko zmogljivo računalništvo). Med prestižnimi podjetji in raziskovalnimi organizacijami s celega sveta kot so Rolls Royce, Westinghouse in Caterpillar, je nagrado prejelo tudi podjetje Pipistrel za uspešno uporabo HPC za aerodinamične analize, s pomočjo katerih je v rekordnem času petih mesecev izvedlo načrtovanje in razvoj letala Taurus G4 (zmagovalca natečaja NASA Green Flight Challenge 2011).

Pipistrel logo idcPipistrelov oddelek za raziskave in razvoj na čelu s prof. dr. Gregorjem Vebletom uporablja poleg svojih tudi superračunalnik novogoriškega podjetja Arctur in s tem bistveno zniža stroške ter poveča učinkovitost hitrega razvoja prototipov (angl. rapid prototyping). Podjetji skupaj sodelujeta tako pri uporabi superračunalnika za načrtovanje Pipistrelovih letal, kot tudi na drugih projektih, med drugim na evropskem projektu Fortissimo, ki spada v okvir iniciative I4MS (inovativne informacijske tehnologije za mala in srednja proizvodna podjetja).

Namen navedene nagrade je predstaviti zgodbe o uspehu pri uporabi superračunalnika v znanosti in industriji ter spodbuditi gospodarstvo, še posebej mala in srednja proizvodna podjetja, da bolje razumejo prednosti uporabe HPC pipistrel logo arctur ... in se lažje odločijo za ta korak. Mednarodna superračunalniška konferenca ISC'14 se je odvijala od 23.6. do 26.6. v Leipzigu in je najpomembnejši dogodek te vrste v Evropi. Na njej vsako leto objavijo tudi znamenito lestvico največjih superračunalnikov na svetu TOP500, kjer pa na vrhu ni sprememb in še vedno močno vodi Tianhe2 kitajskega podjetja INSPUR. Največji evropski superračunalnik ostaja švicarski Piz Daint s teoretično zmogljivostjo 7,8 Peta Flopov, ki se ponaša tudi z izjemno energetsko učinkovitostjo 3,2 Giga Flopa na 1 Watt moči.

Čestitamo!