Dan državnosti na Predmeji

datum: 25.06.2014
kategorija: Novice

Na današnji dan, 25. junija leta 1991, je Slovenija postala formalno neodvisna, sprejeti sta bili Deklaracija o neodvisnosti Slovenije in Temeljna ustavna listina o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije. Spoštovane občanke in občani, čestitamo vam ob dnevu državnosti! Osrednja občinska proslava ob dnevu državnosti pa je potekala v nedeljo, 22. junija, na Predmeji.

dan državnosti 2014, predmeja  Občina Ajdovščina je proslavo ob dnevu državnosti združila s tradicionalno borčevsko slovesnostjo na Predmeji. Komemorativni slovesnosti in osrednja proslava so potekale v nedeljo, 22. junija, na Predmeji. Uvodoma je ob grobnici potekala komemorativna slovesnost v počastitev spomina na 367 padlih borcev IX. Korpusa padlih v NOB. Po kulturnem programu, govoru Rajka Likarja, krajana Predmeje, ter polaganju venca na grobnico, se je slovesnost nadaljevala v spominskem parku v bližini. Kulturni programu so izvedli učenci OŠ Otlica z mentorico gospo Anjo Ramot ter PZ Podeželjski žena Predmeja. Povezovalka programa je bila gospa Izidora Črnigoj. Prireditev  se je nadaljevala v Tihi dolini, kjer je bila ob 18,00 uri osrednja občinska proslava ob dnevu državnosti. Kot govorniki so nastopili predsednik KS Predmeja Božo Vidic, župan Občine Ajdovščina Marjan Poljšak ter podpredsednik Društva za negovanje rodoljubnih tradicij TIGR Slovenije Rok Andres. V kulturnem programu so sodelovali: Orkester Slovenske policije, MoPZ Napev iz Batuj, recitacije so izvedle Adrijana Furlan ter Manuela Polanc in Urška Vidic. Program sta povezovali Urška in Manuela. Prireditev so olepšali številni praporščaki veteranskih in domoljubnih organizacij ter člani društva Triglav, ki ohranjajo izročila NOB, ki oblečeni v partizanske uniforme, "oboroženi" z orožjem, kot so ga uporabljali partizani.

dan državnosti 2014, predmeja Na prireditvi je bil poudarjen pomen domoljubja, ohranjanje vrednot za katere so se borili in zavzemali borci za Severno mejo z gen. Rudolfom Maistrom na čelu, TIGR-ovci , borci v NOB ter velika večina Slovencev v času osamosvojitvene vojne. Predsednik KS Predmeja Božo Vidic, je v svojem pozdravnem govoru na kratko opisal  zgodovinske dogodke na Predmeji v času vojn ter  njihov vpliv na življenje v kraju.  Župan Občine Ajdovščina Marjan Poljšak je v govoru, tako kot že velikokrat doslej, poudaril pomen lastništva kapitala, s katerim se kupujejo slovenska podjetja. Kritičen je bil tudi do pojava neoliberalnega kapitalizma, ki se širi v naši državi. Ob koncu je vsem čestital za praznik dan državnosti Republike Slovenije. S strani prisotnih je bil pozorno spremljan tudi govor podpredsednika društva TIGR, Roka Andresa, ki je besede namenil domoljubju ter pomenu odporništva Slovenskega naroda pri oblikovanju lastne države. Na Predmeji se podobne prireditve odvijajo že vrsto let, tokrat sta jo s svojo prisotnostjo počastila Orkester Slovenske policije ter  MoPZ Napev iz Batuj. Udeleženci proslave so bili navdušeni nad vrhunskim izvajanjem repertoarja, še posebno pa ob skladbah, ki sta jih izvajala skupaj.

Slovesnosti so izzvenele v prijetnem vzdušju. Organizatorji prireditve so bili Občina Ajdovščina, KS Predmeja, ZB NOB Ajdovščina-Vipava, KO ZB NOB Predmeja, Društvo TIGR Primorske, OZ VV za Slovenijo Ajdovščina-Vipava, Društvo policijskih veteranov "Sever" severne Primorske ter Društvo vojnih invalidov severne Primorske. 

Govor podpredsednika društva TIGR Roka Andresa

BN