Kako dolga je minuta?

datum: 17.06.2014
kategorija: Novice

V obeh naših občinah je nameščenih že kar nekaj avtomatskih zunanjih defibrilatorjev – AED, ki lahko rešijo življenje. Pa veste, kje so nameščeni? Jih znate uporabljati? Prav za namene večje osveščenosti in hitre informacije so v Zdravstvenem domu Ajdovščina posneli film. Objavljen je na spletnih straneh Zdravstvenega doma, na občinskem spletišču pa objavljamo povezavo, ki vam bo stalno dostopna.

Povezava do filma - prikaz oživljanja in uporabe avtomatskega defibrilatorja

Film je nastal na pobudo reševalke Nadje Premrl, v sodelovanju s Petrom Kompare in Fridetom Tratnikom ter nekaterimi laiki in zanesenjaki. V njem ekipa nujne medicinske pomoči na enostaven način prikaže, kako ukrepati, ko se človek zgrudi na tla. Poleg pravilne uporabe AED film odgovarja na številna vprašanja in dileme, ki se pojavljajo ob uporabi aparata. Na koncu pa so prikazane tudi vse lokacije AED-jev na območju zgornje Vipavske doline, njihova dostopnost in kontakti do upraviteljev.

Zdravstveni dom Ajdovščina se je aktivno vključil v širjenje mreže dostopnosti avtomatskih defibrilatorjev – AED baza Slovenije. Na začetku leta je bil takšen avtomatski pomočnik nameščen na vhodu v prostore nujne medicinske pomoči, v kratkem bodo avtomatski defibrilator, laikom dostopen 24 ur na dan, namestili tudi na Zdravstveni postaji v Vipavi. S ciljem ozaveščanja prebivalstva o problematiki prve pomoči in povečanja učinkovitosti očividcev v primerih nezgod in nenadnih obolenj,  je Zdravstveni dom Ajdovščina pripravil tudi dve zloženki – o temeljnih postopkih oživljanja in o AED – dostopni sta v ajdovskem in vipavskem zdravstvenem domu.

Ko se nam mudi, je minuta vedno zelo kratka. Ko pa čakaš na pomoč, je neskončna! V Sloveniji je vsak dan za 5 ljudi prekratka, zadnja. 10 minut življenja ostane, ko se ustavi srce, okvare možganov pa nastanejo že prej. Večina prekratkih minut se izteka izven bolnišnic, ob prisotnosti očividcev, ki so ključnega pomena za preživetje. AED, ki s pomočjo električnega sunka ponovno požene srce, lahko pomaga rešiti življenje. Naprava je enostavna za uporabo in povsem varna ter jo ob sledenju navodil lahko uporablja vsakdo. AED je dobrodošel pripomoček ob masaži srca in umetnem dihanju. Celoten postopek oživljanja je prikazan v filmu, ki ga je posnela ekipa nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Ajdovščina. Vzemite si nekaj spletnih minut tudi za ogled, informacije o načinu oživljanja, uporabi AED-ja in o lokacijah aparatov v Ajdovščini in Vipavi. Lahko pride prav tudi vam.

Zavedajmo se: Z oživljanjem z uporabo AED lahko rešimo življenje!

Peter Kompara in Martina Terbižan Rupnik