Ta konec tedna v Lokavec na češnje in na srečanje primorskih društev

datum: 04.06.2014
kategorija: Novice

Od petka pa do sobote, od 6. pa do 8. junija 2014, bo Lokavec v znamenju Festivala češenj. Na ogled bo razstava češenj, izbrana bosta najdebelejša češnja in najlepše urejen nasad na zgornjem Vipavskem, potekale bodo delavnice in predavanja, festival pa se bo v nedeljo zaključil s pohodom med češnjevimi nasadi. Sobotno dopoldne pa bodo češnjam družbo delale še nevladne organizacije severne Primorske, na svojem že 5. festivalu.

Festival češenj vabilo 1Češnje so prvi sadež v letu, najzgodnejše zorijo prav na Vipavskem, kjer jih zobamo že v začetku maja. Še ne tako dolgo nazaj je češnja vipavskemu kmetu pomenila prvi zaslužek po dolgi in mrzli zimi, znano je, da so jih domače gospodinje nosile prodajat celo na Dunaj, kjer jih je kupovala in hvalila tudi cesarica …

Zgodovina češenj pri nas

Festival češenj vabilo 2Letos pa so češnje še nekoliko pohitele in kar za 14 dni prehitele običajno dobo zorenja. V teh dneh je sezona češenj pri nas na vrhuncu. Konec tedna se jih boste lahko naužili v Lokavcu, kamor vabi že 2. festival češenj, z bogato ponudbo vsakovrstnih dogodkov.

Program festivala si lahko ogledate tu.

Vtisi s prvega festivala v letu 2013

festival nevladnih orgV okviru 2. festivala češenj pa se bo v soboto dopoldne v Lokavcu odvil še 5. festival nevladnih organizacij severno Primorske. Na stojnicah bodo svoje dejavnosti predstavljala različna društva in druge nevladne organizacije iz naše regije, ki bodo na okrogli mizi staknila glave in poskušala poiskati prave poti za razvoj turizma na podeželju.

Društveni odziv je velik, torej se nam v Lokavcu obeta pestra paleta zanimivih dejavnosti, s katerimi se ukvarjajo. Vsekakor je festival nevladnikov vreden ogleda.

Češnjev festival v Lokavcu se bo v nedeljo zaključil s pohodom skozi češnjeve nasade. Kar pet lepo urejenih nasadov je v Lokavcu, med njimi tudi največji v Sloveniji!

Vabljeni konec tedna v Lokavec!