Sončni šmarenski krajevni praznik

datum: 26.05.2014
kategorija: Novice

V Šmarjah na Vipavskem je konec tedna minil v znamenju osrednje prireditve Med šmarenskimi griči. Dogajanje se je pričelo v petek z otvoritvijo razstave del, ki so nastala na 4. Ekstemporu med šmarenskimi griči, vrhunec pa doseglo na nedeljo s pohodom Čez Školj in Tibot ter kmečkimi igrami.

Med šmarenskimi griči 2014Na letošnjem 4. Ekstemporu je sodelovalo 11 fotografov in slikarjev. Svoja dela so med šmarenskimi gasami na razstavi na prostem razstavili Julijana Božič, Primož Brecelj, Franc Golob, Polona Ipavec, Azad Karim, Silva Karim, Tomaž Lunder, Andrej Perko, Claudia Sedda, Matjaž Slejko in Miha Žorž. Odprtje edinstvene razstave, ki v pisane barve in fotografske odtenke odene šmarenske gase in pročelja kamnitih hiš, so popestrili člani Tamburaškega orkestra Danica. Uradnemu delu pa je sledila še degustacija nagrajenih domačih vin. Ob razstavi je izšel tudi katalog, razstava pa bo ponovno na ogled v Galeriji Vipavski Križ v juliju.

Med šmarenskimi griči 2014Zanimivo razstavo so si v nedeljo ogledali tudi pohodniki, ki so se udeležili 5. pohoda Čez Školj in Tibot, ki je letos potekal po nekoliko spremenjeni trasi, mimo vaških »vernov« - tolmunov. Z osličkom Sivkom se je na pot podalo okoli 200 pohodnikov, nad novim delom pohodne poti ob potoku Rakelč so bili navdušeni, še posebej so jih očarali slapovi, tolmuni in druge naravne lepote. Domačini so se izredno potrudili ter poti odlično uredili, preko Rakelča so izdelali nov lesen mostič, v strm breg so izdelali lične naravne stopnice. Pot je pohodnike nato vodila po stari poti v zaselek Hrastje, kjer so se lahko odžejali z izvirsko Med šmarenskimi griči 2014vodo iz vodnjaka z letnico 1800, ki krasi notranje dvorišče kmetije Simončič. Prav tu je bil nekdaj samostan. Naslednji postanek je bil v Jakulinih pri rojstni hiši Matije Vertovca, z ogledom več stoletij stare kleti, priložnostne razstave in recitalom Vertovčevega dela. Od tod pa v Potok, na kos dobrega domačega kruha iz krušne peči, ki je pohodnikom dal moč za vzpon na Tibot. Tu je potekala nedeljska maša na prostem, ne zgolj za pohodnike, pač pa tudi za domačine, saj je tu nekoč zares stala cerkev sv. Teobalda. Skozi Lisjake so se pohodniki sprehodili do Vrtovč, kjer so jih pričakale gospodinje s slanimi kruhki in najbolj znan slovenski imitator Elvisa Presleya – Oskar Trobec. Od tod na Školj, na čudovite razglede v vse smeri, sledil je zaključni spust v Šmarje, kjer so se pohodniki okrepčali z joto. Ogledali so si lahko tudi razstavo klekljanih izdelkov, posvečeno Ivani Gerbec, ki jo domačini poznajo kot Tetko. Tetka je v Šmarjah kar 20 let ob petkih poučevala klekljanja številne generacije šmarenskih šolarjev. Razstava je prikazala veliko pestrost klekljanih izdelkov, saj so nekateri učenci svoje znanje še nadgrajevali z lastnim učenjem.

Med šmarenskimi griči 2014Nedeljsko popoldne pa so v Šmarjah nasmejale še 2. kmečke igre. Ekipe štirih vasi – Šmarje, Vrtovče, Gaberje in Podnanos – so se pomerile v zabavnih igrah s kmetijsko tematiko ter do solz nasmejale obiskovalce. Letos je slavila ekipa Gaberij, za nagrado so dekleta in fantje domov nesli pršuto.

Letošnji krajevni praznik je tako minil v čudovitem vremenu in krasnem vzdušju. Čestitke organizatorjem, TD Vinoreja Šmarje ter TD Vrtovče. V Šmarjah pa se bo v letošnjem, Vertovčeve letu, še dogajalo. Vabljeni na obisk!