Pipistrel nominiran za Longitude Prize nagrado v vrednosti 10 milijonov funtov

datum: 21.05.2014
kategorija: Novice

BBC-jeva nagrada Longitude Prize 2014 je izziv z nagradnim skladom 10 milijonov funtov, katere namen je rešiti eno od šestih najbolj perečih vprašanj sodobnega časa: vprašanji pomanjkanja hrane in pitne vode, probleme s področja medicine kot so paraliza, demenca in učinkovitost antibiotikov; ter problem onesnaževanja okolja pri transportu, zlasti na daljše razdalje, pri letenju.

Motto tekmovanja je: Če bi imeli 10 milijonov funtov da bi z njimi naredili eno spremembo sveta na bolje, kaj bi naredili?


Pipistrel je bil izbran s strani novega Longitude komiteja kot eden od šestih finalistov v tekmovanju. Postavljeni izziv je: »Kako leteti, ne da bi onesnaževali okolje?«
Če bodo izpusti CO2 iz letalskega prometa še naprej naraščali kot dosedaj, bo čez 50 let njihova posledica že 15% vsega globalnega segrevanja zaradi človekovih dejavnosti.

To težavo je nujno potrebno odpraviti, če želimo ustaviti podnebne spremembe in njihov škodljiv vpliv na okolje. Izziv, ki ga postavlja Longitude prize, je zgraditi letalo z nič ali karseda malo ogljikovimi izpusti in posledično škodljivimi učinki na naš planet. Letalo mora biti sposobno preleteti razdaljo od Londona do Edinburgha s hitrostjo, ki je primerljiva drugim sodobnim letalom.


Več o tekmovanju: http://www.longitudeprize.org/

Več o prireditvi in oddaji:

Televizijska serija Horizon na kanalu BBC že 50 let raziskuje znanstvene teme in izzive sodobne znanosti, ki imajo lahko vpliv na prihodnost našega okolja in ljudi v njem.
Zgoraj omenjena posebna epizoda serije Horizon, »The Longitude Challenge«, razpisuje nagrado 10 milijonov britanskih funtov (»Longitude Prize 2014«).  Nagrado je razvila Nesta s partnerjem-sponzorjem Technology Strategy Board, z namenom najti rešitve na izzive sodobne znanosti. Longitude Prize 2014 obeležuje 300-letnico prvotne nagrade Longitude prize, ki jo je  leta 1714 razpisala britanska vlada za tistega, ki bi izumil zanesljivo metodo za določanje zemljepisne dolžine ladij na čezoceanskih potovanjih. Osvojil jo je John Harrison za metodo s kronometrom šele leta 1765. 

Več informacij:
http://www.bbc.co.uk/programmes/b044mkxt
 

Seveda ste lepo vabljeni, da gledate oddajo na kanalu BBC2 jutri, v četrtek 22. maja ob 22:00 (21:00 po lokalnem času) in glasujete za Pipistrel na http://www.longitudeprize.org/prize
Glasovanje poteka preko interneta od 22. maja do 25. junija.

Taja Boscarol, Pipistrel d.o.o, Ajdovščina