Uspešen začetek leta, Pipistrel nagrajen na sejmu AERO

datum: 15.04.2014
kategorija: Novice

Razstavni prostor podjetja Pipistrel na sejmu AERO je bil eden največjih in najlepše opremljenih na razstavišču. Podjetje se je predstavilo kar s šestimi različnimi modeli letal.

Iz ajdovskega Pipistrela poročajo, da po uspešnem lanskem letu beležijo tudi pozitivne trende tudi v prvem letošnjem četrtletju. Domače visokotehnološko podjetje pa se je pred kratkim predstavljalo na sejmu AERO v Nemčiji, kjer je zabeležilo dve novi zmagi. Čestitamo!

Pipistrel v  letu 2013 ustvaril 11,1 M EUR prihodkov, od tega je bilo izvoza kar 95% - po raziskavi o največjih slovenskih izvoznikih časopisne hiše Delo je domače podjetje uvrščeno na 85. mesto. Izven Evropske Unije so izvozili za več kot 7M EUR kar bi jih isti lestvici uvrstilo na 35. mesto med največjimi izvozniki izven EU, predvsem pa je to velik dosežek za 85 članski kolektiv.

V raziskave in razvoj je bilo lani vloženih za 2,5 milijonov evrov, za več razvojnih projektov pa je Pipistrel uspel pridobiti evrospska in slovenska nepovratna sredstva iz različnih virov, v skupni višini okoli 300.000 evrov. 

Pozitivni trend se nadaljuje. Prvo četrtletje je uspešno zaključeno, zlasti na področju izobraževanja in nadgrajevanja baze znanja v podjetju. V tem obdobju so trije mladi raziskovalci, zaposleni v Pipistrelu, uspešno doktorirali. Njihova znanstvena področja bodo v naslednjih letih še utrdila primat Pipistrela pri načrtovanju letal in inovativnih alternativnih pogonov, v svojih nalogah so namreč raziskovali optimizirano rabo hibridnih pogonov za letala, 3d optimizacijo aerodinamike oblik ter tehnologijo nadzora baterijskih celic za električna letala. Pipistrel ima tako v dveh raziskovalnih skupinah že 6 doktorjev znanosti in 2 magistra, od 85 zaposlenih v podjetju pa jih ima več kot polovica najmanj ima univerzitetno izobrazbo ali višjo.

Uspeh na sejmu AERO – največji evropski letalski prireditvi

Ponosni direktor podjetja, Ivo Boscarol, prejema nagrado za najbolj inovativno letalo prihodnosti na zunanjem razstavnem prostoru poleg repa letala Panthera. Poleg njega g. Volker K. Thomalla, glavni urednik letalske revije Aerokurier in g. Reinhard Wittstamm, Aerokurier marketing.<br />
Podjetje se je minuli teden predstavljalo na sejmu AERO Friedrichshafen v Nemčiji, ki je največji letalski sejem v celinski Evropi. Pipistrel je med več kot 600 razstavljavci kot edini prejel kar dve različni nagradi, in sicer:
-nagrado letalske revije  Aerokurier:  Pipistrelovo letalo Panthera je prejelo nagrado za inovativnost in osvojilo naslov »Letalo prihodnosti«
-nagrado revije Flieger Magazin:  letalo Alpha Trainer, Pipistrelov najnovejši model, je bilo izbrano kot najboljše Ultralahko letalo leta 2013.
Pipistrel se je letos predstavil na sejmu v organizaciji agencije Spirit, s popolnoma prenovljeno sejemsko podobo. Agencija Spirit je z delnim kritjem stroškov že v drugo pomagala ducatu slovenskih proizvajalcev letal in letalske opreme, da so se lahko predstavili na največji evropski letalski prireditvi.

Ekipa, ki je zastopala podjetje Pipistrel na sejmu AERO, je bila sestavljena iz domačih strokovnjakov in zastopnikov z različnih koncev sveta. Na fotografiji del ekipe pozira pred letalom Alpha Trainer, ki je osvojilo nagrado kot najboljše lahko letalo leta 2013.<br />
Domače podjetje se je predstavilo s kar šestimi različnimi modeli letal na treh razstavnih prostorih, od tega z enim popolnoma električnim letalom, štirimi ultralahkimi letali in štirisedežno Panthero, ki spada v višjo  kategorijo letal, t.i. »generalno aviacijo«. Na razstavnem prostoru so sodelovali Pipistrelovi zastopniki iz 16 držav ter odgovarjali na vprašanja obiskovalcev kar  v 14 jezikih. Z izkupičkom sejemske predstavitve so v podjetju lahko zelo zadovoljni, saj so podpisali prodajne pogodbe za 13 letal!

Po številnih zapletih in zaostankih pa se vendarle aktivno premika tudi na področju gradnje nove tovarne v italijanski Gorici - rasti naj bi začela letos poleti.

Ob letošni 25-letnici pa podjetje načrtuje različne aktivnosti - med drugim bodo odprli nekaj novih tržišč ter zaposlili dva ducata novih sodelavcev.

Povzeto po pr sporočilu Pipistrel