Sprehod po gradbiščih

datum: 20.03.2014
kategorija: Novice

Pomlad je zacvetela, v lepem in suhem vremenu pa so v polnem teku tudi dela na ajdovskih gradbiščih. Med pomembnejšimi projekti je zagotovo gradnja ajdovske osnovne šole – pogodba za sofinanciranje z ministrstvom je končno podpisana. Gradi pa se tudi vrtec, center za 3. življenjsko obdobje, sadjarski center na Brjah in letna kuhinja ob taborniškem domu na Kovku.

šola v gradnjiPogodba za sofinanciranje gradnje šole je podpisana 

Gradbišče nove osnovne šole s pomladjo postaja vedno bolj živahno, predvsem pa usklajeno s pripravljenim terminskim planom. Izvedba konstrukcije objekta je v zaključni fazi, pričenjajo se obrtniška in inštalaterska dela. Pomembna in dobrodošla informacija je, da je bila 21. februarja vendarle podpisana pogodba z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport o sofinanciranju investicije. Ministrstvo bo sofinanciralo projekt izgradnje šole do največ 46,24 % upravičenih stroškov, oziroma, v naslednjih nekaj letih se bo v občinski proračun za namene projekta izgradnje šole nateklo za 2.840.247 evrov nepovratnih sredstev.

Center za promocijo in predelavo kmetijskih pridelkov na Brjah

Star šolski objekt na Brjah je trenutno v prenovi, tu bo nastal sadjarski center, kjer bodo domači kmetje lahko predelovali svoje sadne pridelke in promovirali izdelke. Večja gradbena dela so opravljena – plošče, gradbene instalacije in notranje pozidave. Trenutno se ureja kanalizacija okoli objekta ter fina gradbena dela znotraj. Občina Ajdovščina je kar 200.000 evrov uspela pridobiti preko javnega razpisa programa Leader. Pogodbena vrednost obnove stavbe je 226.101,21 evra (z ddv), še dodatnih 40.000 evrov pa bo potrebno odšteti za tehnološko opremo centra.

logoti-sadjarski center brje-page-001

Center za promocijo sadja Brje v gradnji

 

Center za 3. življenjsko obdobje Ajdovščina

CTŽU v Gradnji Na robu Lavričevega trga je zrasel nov objekt, Center za 3. življenjsko obdobje, kjer bodo nove prostore za ustvarjalno preživljanje prostega časa dobili upokojenci, nazaj v center mesta pa se seli tudi pisarna Rdečega križa Ajdovščina. Do dokončanja projekta manjkajo še instalacijska dela, beljenje, oprema prostorov, fasada ter nekaj malega zunanje ureditve. Bodoči uporabniki že komaj čakajo novih prostorov, kamor se bodo lahko naselili že v letošnjem maju.

»Letna kuhinja« ob taborniškem domu na Kovku

logoti taborniški dom kovk 2014-page-001Konec avgusta lani je Občina prejela informacijo o odobrenih sredstvih iz razpisa Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, za namene izgradnje objekta ob taborniškem domu na Kovku. Objekt s sanitarijami, delilnico hrane s shrambo ter pokrito teraso s klopmi, bo služil za poletne dejavnosti tabornikov in drugih obiskovalcev ter najemnikov doma. Terminski plan je nekoliko zamaknilo vreme, do zaključka projekta pa ni več daleč – manjka še zunanje tlakovanje, parkirišča, ureditev ekološkega otoka in kurišča. Do prvomajskih praznikov bo vse nared, tako da bodo taborniki lahko kresni večer preživeli ob tabornem ognju na Kovku.

letna kuhinja ob taborniškem domu na kovku v gradnnji Projekt delno financira Evropska unija, Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja (EKSRP), Program razvoja podeželja 2007-2013, Ukrep 322:Obnova in razvoj vasi.  

Vrtec na Ribniku

Ob obstoječem vrtcu na Ribniku raste nov vrtec, kjer bo prostora za štiri oddelke otrok. Objekt je postavljen, trenutno nameščajo strojne inštalacije, sledijo tlaki, beljenje in opremljanje ter dokončanje urejanja okolice. Občina je za izgradnjo pridobila sredstva Evropskega sklada za regionalni razvoj, ki prispeva kar 63,3 % vrednosti projekta, ki skupaj z opremo, načrti in nadzorom znaša 1.234.172,35 evrov po tekočih cenah. Gradnja, ki poteka po načrtovanem terminskem planu, bo zaključena konec maja.  

Vrtec ribnik v gradnji Operacijo delno financira Evropska unija in sicer iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa  krepitve regionalnih razvojnih potencialov za obdobje 2007-2013, razvojne prioritete "Razvoj regij", prednostne usmeritve “Regionalni razvojni programi“.

 

EU sklad za regionalni razvoj-vrtec