Mladi parlamentarci prvič v Vipavi

datum: 07.03.2014
kategorija: Novice

Na pobudo mentorjev otroških parlamentov je Medobčinsko društvo prijateljev mladine Ajdovščina letos prvič organiziralo medobčinski otroški parlament v občini Vipava, v prenovljenem Dvorcu Lanthieri. V sredo, 5. marca 2014, se je na parlamentarnem zasedanju zbralo 31 mladih parlamentarcev iz šestih osnovnih šol, ki so razpravljali na temo »Razmere v družbi«.

Osnovna šola Draga Bajca Vipava je za uvod pripravila film, ki so ga posneli učenci 7. in 9. razreda na temo letošnjega otroškega parlamenta. Učenci so bili zelo kritični glede današnjih razmer v družbi. Menijo, da je stanje v naši državi slabo, da veliko mladih ne more priti do izobrazbe in nato do službe in da mladi izobraženci zapuščajo državo. Pravijo, da sistem ne funkcionira  in da so za boljšo prihodnost potrebne spremembe.

Upanje v svetlejšo prihodnost pa so parlamentarcem vlivali govorniki, ki so se letošnjega medobčinskega parlamneta udeležili v lepem številu. Zbrane so pozdravili župan občine Vipava mag. Ivan Princes, župan občine Ajdovščina Marjan Poljšak, podžupan občine Vipava Alojz Durn, prorektor za izobraževanje Univerze v Novi Gorici Mladen Franko, predstavnica Centra za socialno delo Ajdovščina Marjetka Pregelj Koren in predsednica MDPM Ajdovščina Kristina Valič. Njihovi nagovori so mladostnike spodbujali, naj svet začnejo najprej spreminjati pri sebi, naj bodo pošteni do sebe in drugih in da lahko s trudom in disciplino pridejo do željenih ciljev.

Na probleme v današnji družbi pa je na duhovit način opozoril tudi Erik Vidmar s svojo monokomedijo »Sreče ne moremo meriti z bogastvom«, po kateri se je med mladimi parlamnetarci vnela razprava. Mladi so izpostavili, da imajo zaradi razmer v današnji družbi, slabo samopodobo, po drugi strani pa se že zavedajo, da morajo postati samostojni in samokritični. Rešitev razmer v družbi vidijo v povezovanju med seboj, v medsebojni pomoči, v prostovoljstvu, vključevanju v lokalne skupnosti in ozaveščanju. 

Parlamentarno zasedanje se je zaključilo z vodenim ogledom Dvorca Lanthieri, po katerem je vodil tajnik občine Vipava Jože Papež.

Sodelavci Medobčinskega društva prijateljev Mladine Ajdovščina se še enkrat zahvaljujemo vsem sodelujočim, mladim parlamentarcem pa želimo še veliko pametnih besed.

 MDPM Ajdovščina