"Kuhajmo ekološko hrano v javnih ustanovah" - akcija Zveze Biodar na OŠ Šturje

datum: 06.03.2014
kategorija: Novice

Ekološka živila postajajo vse pomembnejši faktor našega zdravja, zato si na Zvezi združenj ekoloških kmetov Slovenije prizadevajo, da bi vse več ekološke hrane postopoma uvajali tudi v javne ustanove, kot so šole in vrtci. V torek, 11. marca, bodo predstavniki zveze skupaj s šolskimi kuharicami in šolarji predstavili možnost uvajanja ekoloških proizvodov v šolsko prehrano.

Učenci bodo skupaj s kuharskim mojstrom in šolskim kuhinjskim osebjem skuhali zdrav in okusen šolski obrok iz tradicionalnih ekološko pridelanih živil (polenta trdinka, pirin rižek, prosena kaša …). Predstavniki Zveze združenj ekoloških kmetov Slovenije (Biodar) bodo predstavili ekološko pridelana živila, njene prehranske značilnosti in prednosti ter kako jo kakovostno in za otroke okusno pripraviti, tudi v javnih ustanovah. Predstavljene pa bodo tudi možnosti nabave eko živil v okvirih zakonodaje - zelena javna naročila.

V zadnjih letih so bili izvedeni ključni nacionalni ukrepi, ki bodo ob primernih dejavnostih deležnikov sočasno pozitivno vplivali na zdravje, razvoj ekološkega kmetijstva, gospodarstvo in čisto okolje. Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o javnem naročanju, ki je bil sprejet februarja 2008, določa, da se prednostno obravnavajo živila, ki so v shemah kakovosti, med katerimi je tudi ekološka pridelava. Prav tako daje prednost ekološko pridelani hrani tudi sprejeti Akcijski načrt o »Zelenem javnem naročanju«, ki mu je sledila Uredba o zelenem javnem naročanju.

"Smo to, kar jemo, zato je čas, da tudi otrokom v šolah omogočimo dostop do polnovredne ekološke hrane," meni Boris Fras, predsednik Zveze združenj ekoloških kmetov Slovenije.