Voda, stopa, mlin - nocoj predstavitev knjige Stanislava Bačarja

datum: 20.02.2014
kategorija: Novice

V četrtek, 20. februarja 2014, ob 18. uri, bo v Dvorani prve slovenske vlade v Ajdovščini potekala predstavitev knjige Stanislava Bačarja, z naslovom Voda, stopa, mlin. Knjigo je uredil mag. Davor Kernel, višji kustos Goriškega muzeja, muzej je založnik knjige, izšla pa je tudi s pomočjo sredstev Občine Ajdovščina. Knjigo o mlinih na območju naše občine je avtor Stanislav Bačar pripravljal s tako velikim žarom, žal pa njenega natisa ni učakal.

Mline je Stane Bačar intenzivneje začel raziskovati v zadnjem obdobju svojega življenja, po obsežnem delu na področju tehnične dediščine ob Hublju. Zanimiva dognanja, do katerih je prišel ob sestavljanju zgodbe o fužinarjih, veliko znanja in terenskih raziskav iz drugih področij njegovega domoznanskega raziskovanja, pa tudi smisel in razumevanje tehnike in razvoja, so bili zagotovo spodbuda, da se je lotil raziskovanja mlinarske preteklosti na območju naše občine. Brez dvoma pa je bil, tako v uvodu prizna sam, presenečen nad bogato dediščino, ki je nekdaj s pridom ter z veliko mero ustvarjalnosti izkoriščala moč voda v naši deželi.

V knjigi opisuje mline na različnih rekah in potokih na območju naše občine, poleg podrobnih opisov so nekateri mlini le omenjeni ali pa avtor bralca napotuje na druge publikacije, ki že natančno popisujejo mline na nekaterih območjih, na primer v Budanjah.

Stanislav Bačar je znal lepo pripovedovati in pisati, urednik je v celoti ohranil avtorstvo, tako ob branju lahko Staneta "slišimo". Knjiga je opremljena z bogatim slikovnim in drugim dokumentarnim gradivom ter viri, od koder je avtorj črpal informacije. Goriški muzej pa je besedilu dodal še zanimiv zemljevid, na katerem so označeni vsi doslej znani mlini na območju naše občine.

Knjigo je uredil magister Davor Kernel, višji kustos Goriškega muzeja, muzej je založnik knjige, Občina Ajdovščina pa je izid knjige finančno podprla.

Knjiga naj bo v poklon in spomin na Staneta Bačarja, hkrati pa - tako bi zagotovo želel sam - navdih mladim raziskovalcem, da bodo raziskovali naprej.

Nocojšnjo predstavitev knjige bo s kulturnim programom zaokrožila Vokalna skupina Šumljak iz Budanj.

Vabljeni!