Je France Prešeren poskusil planinske cukrene fige?

datum: 30.01.2014
kategorija: Novice

8. februarja praznujemo slovenski kulturni praznik - Prešernov dan. Društvo gospodinj z dramsko skupino Planina pri Ajdovščini ga bo letos obeležilo še posebej slovesno. Po uprizoritvi komedije Dobra stara šola bodo gospodinje obiskovalcem Kulturnega doma v Selu ponudile hudomušen, a okusen spomin na Prešerna – cukrene fige.

Idejo so potegnile iz kronike učitelja Antona Pegana (1880/81), iz opisa praznovanja poroke avstrijskega cesarjeviča Rudolfa in belgijske princese Štefanije:

»Drugi dan v nedeljo jutro o polu sedme ure sebrala se je možka mladina zopet v šoli ter šla od todi v cerkev, kjer je bila slovesna sveta maša s zahvalnico. Tudi ta dan so možnarji pokali, veselo je zvonilo in kaj ponosno je stopala praznično oblečena mladež zopet v šolo. Zopet se je pelo, deklamovalo, vodstvo je napravilo kos pridige potem pa hajdi z barvanimi puškami par za parom k svetemu Paulu. Se ve, da ni smela tudi kuharica onega jerbasa z rogliči in cukrenimi figami doma pozabiti!«

Pegan nato nadaljuje z opisom živahnega dogajanja ter natančno popiše tudi malico: »Pridno se je jedlo. Vsacega je nekaj doletelo, najmanj masleni rogljiček in ena cukrena figa, …«

Prešeren in fige cukrene fige in prešern

Cukrene fige bodo na praznični kulturni dan, v Kulturnem domu Selo, po predstavi Dobra stara šola, na pokušino v spomin na Franceta Prešerna. Pesnik je veljal za prijaznega gospoda, ki je imel zelo rad otroke in jim je neprestano delil fige, zato so ga otroci klicali dr. Fig. Ob priložnosti Prešernovega dne jih bodo med obiskovalce delile tudi planinske gospodinje. Presenetile vas bodo z izvirnim kulinaričnim presežkom. Za vas bodo namreč pripravile PLANINČKE s CUKRENIMI FIGAMI, takšne kakršne so postregle tudi na premieri DOBRE STARE ŠOLE, 1. decembra 2013.

Vabljeni – komedija Dobra stara šola bo na sporedu v Kulturnem domu Selo 8. februarja 2014 ob 19. uri.

Vstopnina 6 €, od tega gre 1 evro v dobrodelne namene, na Karitas Vipavske dekanije z namenom nakupa šolskih potrebščin otrokom družin v finančni stiski v Vipavski dolini.