Na današnji dan mineva 230 let od rojstva Matije Vertovca

datum: 28.01.2014
kategorija: Novice

Eden najpomembnejših strokovnih piscev 19. stoletja, Matija Vertovec, se je rodil 28. januarja 1784 v zaselku Jakulini pri Šmarjah na Vipavskem. Tri vipavska društva, ki negujejo lik in delo tega pomembnega moža, so se združila v obeleževanju Vertovčevega leta. Uvodna slovesnost bo potekala danes ob 17. uri na Jakulinih.

Društvo Matija Vertovec, TD Vinoreja Šmarje in TD Podnanos so sklenili, da letošnje leto, ko obeležujemo okroglo obletnico rojstva Matije Vertovca, mineva pa tudi 170 let odkar je izšla njegova znamenita Vinoreja za Slovence, posvetijo temu pomembnemu rojaku. Vertovec je svoje življenjsko poslanstvo uresničeval z izobraževanjem ter moralno in versko vzgojo preprostih ljudi, iz tega izhaja tudi njegov vsestranski opus.                                 

Uvodna slovesnost bo potekala danes ob 17. uri v zaselku Jakulini, kjer bo tudi priložnostna razstava originalnih Vertovčevih knjig iz zasebne zbirke Staneta Bačarja – prav on je Vipavcem in Slovencem pred dvema desetletjema ponovno odkril Vertovca. Njegova je tudi zamisel o Vertovčevem pohodu, Bačar je bil pobudnik ustanovitve in dolgoletni predsednik Društva za odkrivanje in varovanje naravnih in kulturnih vrednot Matija Vertovec. 

Slavnostna govornica na slovesnosti bo dr. Zora Korošec Koruza, profesorica na Biotehniški fakulteti v Ljubljani ter dobitnica plakete Matije Vertovca. Profesorica Korošec Koruza bo na pobudo Društva Matija Vertovec v sodoben slovenski jezik »prepisala« najpomembnejše Vertovčevo delo, Vinoreja za Slovence, ter ga opremila tudi s strokovnimi komentarji, tako da bo knjiga zares in ponovno služila vsem »slovenskim vinorednikom«. Obsežen projekt, ki si ga je zadalo domače društvo, bo zaključen do letošnjega, že 14. pohoda po Vertovčevih poteh, ki bo 16. novembra.

Nocojšnje slovesnosti se bosta udeležila oba zgornjevipavska župana, svoj prihod sta napovedali tudi domači kraljični: Špela Štokelj, Vinska kraljica Slovenije ter Karmen Cizara, Vipavska vinska kraljica.

Slovesnost pa je le uvod v leto, polno zanimivih dogodkov in drugih manifestacij – vse aktualne informacije bodo sproti zabeležene na spletni strani Vertovčevo leto. Vabimo vas k ogledu.

Obvestilo vsem, ki se boste udeležili današnje slovesnosti v Jakulinih:

Zaradi prostorske stiske v zaselku Jakulini bo organiziran prevoz iz Šmarij, kjer bo organizirano parkiranje. Prevoz bo potekal od 16. ure dalje, zato vas naprošamo, da se na prireditev odpravite v pravem času. Hvala za razumevanje.