Izšla je knjiga o mlinih Staneta Bačarja

datum: 16.01.2014
kategorija: Novice

Voda, stopa, mlin, dokumentirani mlini na območju današnje občine Ajdovščina v zgodovinskih virih in zapisih – to je celotni naslov knjige, katere avtor je Stane Bačar, urednik pa Davor Kernel iz Goriškega muzeja, ki je založnik knjige. Širši javnosti bo predstavljena 20. februarja 2014, v Dvorani prve slovenske vlade v Ajdovščini.

Knjiga mliniUrednik Davor Kernel je v uvodniku med drugim zapisal: »Knjiga, ki je pred nami, je dragocen prispevek človeka, ki je vse svoje življenje delal v dobro okolja, v katerem je živel. G. Stanislav Bačar je s svojim znanjem pridobil marsikoga, znal je navdušiti in pritegniti ljudi. Bil je velik človek in znan kot vsestranski zbiralec, zlasti kamnin in fosilov. Pridobljeno znanje je z zadovoljstvom posredoval naprej. Amatersko se je ukvarjal tudi z zgodovino Vipavske doline. Preizkusil se je na različnih področjih in prav na vsakem je pustil svoj pečat. Tako se je lotil tudi raziskovanja mlinarstva na območju občine Ajdovščina. Avtorjeve izkušnje se kažejo v tem, da je znanje, ki ga je pridobil pri raziskovanju fužinarstva na območju Ajdovščine in okolice, prenesel na področje mlinov.«

V knjigi so opisani in zabeleženi mlini, ki jih je odkril in raziskal Stane Bačar, dodan pa ji je tudi zemljevid, na katerem so označeni vsi doslej znani mlini na območju naše občine. Mnoge od znanih in zabeleženih lokacij mlinov so čakale Staneta, da bi jih raziskal, žal nas je prezgodaj zapustil in raziskovanje prepustil naslednikom.

Predstavitev knjige bo potekala v četrtek, 20. februarja 2014 ob 18. uri, v Dvorani prve slovenske vlade, obširneje pa bo predstavljena tudi v februarski številki Ajdovskih novic.