TEDx Ajdovščina 2014

datum: 14.01.2014
kategorija: Novice

Foto: Ana Kete

V nedeljo, 12. januarja 2014, se je tudi Ajdovščina vpisala na svetovni zemljevid mest, kjer potekajo TEDx dogodki. TED je neprofitna organizacija, posvečena širjenju idej. V duhu idej, ki jih je vredno širiti, je nastal TEDx, pri čemer x opisuje neodvisen, lokalni dogodek. Prvi tak se je torej končno zgodil tudi v Ajdovščini.

Foto Ana Kete TED je neprofitna organizacija, posvečena širjenju idej. Vsakoletna TED konferenca gosti vodilne svetovne mislece in akterje, ki posredujejo svoje ideje v obliki 3 do 18 minutnih govorov. Ti govori so kasneje brezplačno dostopni na spletni strani www.TED.com.

V duhu idej, ki jih je vredno širiti, je nastal TEDx, pri čemer x opisuje neodvisen, lokalni dogodek. Ob dogodku TEDx se izmenjujejo predvajani TED govori in govorniki v živo z namenom, da zanetijo poglobljeno razpravo in povezanost znotraj majhne skupine.

Foto Ana Kete V MC Hiša mladih je kar precej časa zorela ideja o organizaciji TEDx dogodka v našem kraju in ko smo opazili, da se bo dogodek zgodil v Novi Gorici, smo hitro vzpostavili kontakt s tamkajšnimi organizatorji ter tako pridobili prve informacije o tem, kako stvar sploh prirediti. Izkazalo pa se je še, da so pri organizaciji dogodka v Novi Gorici, sodelovali tudi mladi iz Ajdovščine. Tako se je hitro izoblikovala ekipa, predvsem srednješolcev, ki se jim je ideja o TEDx Ajdovščina zdela izjemno zanimiva. Hitro smo se lotili dela in po nekajmesečnem čakanju na obvezno licenco za organizacijo dogodka, smo pričeli z resnejšim delom. Najprej seveda najti pravo prizorišče, nato določiti datum in seveda najpomembnejše opravilo, najti primerne govorce.

Foto Ana Kete Po odzivih obiskovalcev smo z govorci imeli zelo srečno roko saj so vsi po vrsti navdušili. TEDx Ajdovščina je odprla dr. Nika Lendero Krajnc, ki nam je predstavila podjetje Bia Separation, nadaljeval ga je strokovnjak za marketing Benjamin Ivančič, ki se je spraševal kaj je to napredek, Tanja Princes je predstavila pomen specialne olimpijade pri otrocih s posebnimi potrebami, odlična Deana Kodele je predstavila svojo idejo o učenju tujih jezikov, pika na i pa je bil vsekakor Tine Tomažič, ki je še enkrat več dokazal globalni pomen ajdovskega Pipistrela.

Foto Ana Kete V ajdovski TEDx ekipi so poleg MC ekipe, sodelovali Aleksandra Petković, Jernej Černigoj, Miha in Blaž Černetič, Melvin Kapo, Manja Skočir, Blaž Lemut in Danijela Nikolić, katerim se iskreno zahvaljujemo za odlično opravljeno delo, prav tako gre za zahvala ajdovskemu Arhitekturnemu društvu Forum za vizualno pripravo dogodka ter Aljažu in Ani Kete za foto-video storitve.  Hvala pa seveda tudi vsem ostalim, ki ste kakorkoli pripomogli, da je dogodek uspel. Ponovno se vidimo na TEDx Ajdovščina v letu 2015, morda pa že prej. 

MC Hiša mladih 

Foto Ana Kete