S sosedi za skupno prihodnost

datum: 10.01.2014
kategorija: Novice

Logo MSA

Mladinski svet Ajdovščina bo v letu 2014 izvajal projekt S sosedi za skupno prihodnost, ki bo trajal vse do maja 2015. V projektu sodelujemo s sosedi Italijani, iz majhnega mesteca Forli. Projekt je razdeljen na pet tematskih mesecev, znotraj katerih se vsak mesec odvije sklop enakih aktivnosti, ki so dopolnjene s pozameznimi aktivnostmi, relevantnimi glede na obravnavano temo meseca.

Aktivnosti, ki so prdvidene v projektu so:

V mesecu februarju petdnevno izobraževanje za vse aktivne mlade udeležence. Predvidene teme izobraževanja za mlade so: delo in odnosi z mediji (priprava izjav za javnost, oblikovanje in pisanje člankov, oblikovanje mnenj in stališč,...), odnosi z javnostmi (PR) (uporaba sodobnih orodij za aktivacijo mladih – FB, Twitter), načini kako ubesediti in oblikovati stališča, mnenja, jih prevesti v jezik odločevalcev, ubesediti in participacija mladih.

Izobraževanju sledi pet tematskih mesecev:

- marec 2014: mesec izobraževanja in zaposlovanja mladih

- maj 2014: mesec Evrope in mesec mobilnosti (čas volitev predstavnikov v evropski parlament)

- september 2014: mesec participacije (čas lokalnih volitev v Sloveniji)

- december 2014: mesec prostovoljstva

- marec 2015: stanovanjska problematika mladih (priprava analize za preučitev možnosti vzpostavitve stanovanjskih kooperativ v občini)

Znotraj vsakega tematskega meseca bodo potekale naslednje aktivnosti:

- srečanje med mladimi in lokalnimi odločevalci

- medijska kampanja

- razstava

Trije od petih tematskih mesecev se bodo zaključil s konferenco, na temo izobraževanja in zaposlovanja mladih ter meseca Evrope in mobilnosti, ki bo potekala na meji med Italijo in Slovenijo, v Gorici, na temo participacije mladih, ki bo v Ajdovščini ter na na temo stanovanjske problematike mladih, ki bo potekala v Forliju.

Produkt vsakega meseca bo dokument s pobudami in predlogi za rešitev problemov mladih, ki ga bodo mladi poslali lokalnim odločevalcem.

Dodatne aktivnosti, ki bodo potekale vsak mesec, glede na obravnavano temo bodo:

- v mesecu marcu 2014, mesecu izobraževanja in zaposlovanja mladih bo potekal zaposlitveni sejem.

- v mesecu maj 2014, mesecu Evrope in mesecu mobilnosti, bomo mlade na različne načine (preko oglasov, transparentov, predstavitvenih kartic,...) spodbujali k udeležbi na volitvah predstavnikov v Evropski parlament.

- v mesecu september 2014, mesecu participacije, bomo mlade na različne načine spodbujali k udeležbi na lokalnih volitvah.

- v mesecu december 2014, mesecu prostovoljstva, bomo izvedli podelitev nagrad natečaja naj mlad prostovoljec in naj mladinski prostovoljski projekt, ki ga bomo že prej izvedli in v okviru katerega bomo zmagovalcem podelili praktične nagrade. Namen natečaja je spodbujanje in promocija prostovoljstva med mladimi.

- v mesecu marcu 2015, mesecu stanovanjske problematika mladih, ki sovpada s predvidenim ukrepom v Strategiji za mlade v občini Ajdovščina, ki predvideva pripravo analize za preučitev možnosti vzpostavitve stanovanjskih kooperativ v občini pa bomo izvedli preučitev dobre prakse stanovanjskih kooperativ, ki so vzpostavljene v Italiji, s partnerji iz Forlija.

Mladinski svet Ajdovščina vse mlade vabi, da se aktivno vključijo v projekt in tako prispevajo k uspešni izvedbi ter pridobijo znanja in izkušnje s področja odnosov z javnostmi ter vpogled v problematiko mladih, s katero se danes mladi soočajo. Vsi zainteresirani se javite na elektornski naslov info@msa.si, do konca januarja (31. januar 2014). 

Mladinski pozdrav, Mladinski svet Ajdovščina