Iz prazničnega v novo praznično leto – vse najboljše Društvu ljubiteljev starodobnih vozil Vipavska dolina

datum: 08.01.2014
kategorija: Novice

Prihod na štart na Lavričevem trgu; foto Urh Černigoj

Društvo ljubiteljev starodobnih vozil danes praznuje 10. obletnico. Iz prazničnega leta 2013, ko je obeleževalo jubilejni, 20. Rally starodobnih vozil, torej vstopa v novo praznično leto. Ustanovljeno je bilo prav na današnji dan, 8. januarja 2004. Nocoj ob 18. uri bo v Dvorani prve slovenske vlade v Ajdovščini potekal jubilejni občni zbor. Prireditev, s priložnostno razstavo starodobnih motorjev v avli ter na trgu pred dvorano, je odprta za vse ljubitelje in občudovalce starodobnih vozil, vabljeni!

 Prvi predsednik društva je bil Zmago Petrič, aktualni predsednik je Igor Trošt. Ob ustanovitvi je društvo štelo 36 članov, danes jih ima 106. Vsak od njih ima svojo "starodobno ljubezen", najstarejši celo iz dvajsetih let prejšnjega stoletja! Z njimi popestrijo mnoge družabne prireditve, prvi so se slavnostno zapeljali po mnogih novih cestah, še posebej radi sodelujejo z otroci, starejšimi in v različne humanitarne namene. S svojo atraktivno pojavnostjo pritegnejo mnogo pozornosti in so povsod dobrodošli.

Ob vsem tem pa je bistveno poslanstvo društva, poleg ohranjanja tehnične dediščine, organizacija dirke starodobnikov, ki šteje za pokal Zveze starodobnih vozil Slovenije ter tekmovanje za pokal nasploh. Rally starodobnih vozil Vipavska dolina ima odličen renome. Je prepoznaven in priljubljen med ljubitelji starodobnikov, saj se ga običajno udeležuje preko 100 tekmovalcev. Rally je lani beležil že svojo 20. uspešno ponovitev, saj so ga kasnejši člani društva Vipavska dolina organizirali že prej, še v okviru divaškega društva Balilla. Člani domačega društva aktivno tekmujejo in redno dosegajo odlične rezultate, so aktualni državni prvaki!

Delo članov Društva ljubiteljev starodobnih vozil Vipavska dolina je verjetno že zdavnaj preseglo ljubiteljstvo in v mnogih primerih za seboj potegnilo kar vso družino. Najsibodi kot sovoznike na dirkah, ki pa imajo ob tekmovalnem tudi turistični in družabni namen, najsibodi kot soorganizatorje svojih prireditev. Njihova »ljubezen« pa iz leta v leto ostaja živ tehnični spomenik, ki z razvojem novodobne avtomobilske industrije le še pridobiva na atraktivnosti.

Danes si bo mogoče v avli Dvorane prve slovenske vlade in na trgu pred dvorano ogledati priložnostno razstavo starih motorjev in avtomobilov, na panojih pa bodo predstavljeni najzanimivejši fotografski utrinki iz aktivnega desetletnega obdobja društva. Ob 18. uri pa se bo pričela prireditev, z nagovori pomembnih osebnosti in bogatim kulturnim programom.