Z dvižno ploščadjo do kakovostnejšega življenja

datum: 30.12.2013
kategorija: Novice

V petek, 27. decembra 2013, so v Domu krajanov Ajdovščina slovesno predali svojemu namenu dvižno ploščad. Imenitna in dolgo pričakovana pridobitev omogoča gibalno oviranim dostop do dvorane in delavnice v nadstropju, dostop do prireditev, delavnic in drugih dogodkov, dostop do boljšega življenja.

Dvižna ploščad, Aleksandra, dec013Da bi bili prostori krajevne skupnosti dostopni prav vsem, je bila velika želja – ne zgolj aktualnega, pač pa tudi prejšnjih vodstev krajevne skupnosti. Za ureditev dvižne ploščadi je bilo potrebno statično in arhitekturno predelati stopnišče, ki je za tovrstne namene precej ozko in izven standardnih mer. Strošek, okoli 18.000 evrov, je v celoti pokrila Krajevna skupnost Ajdovščina.

Dvižna ploščad zmore v nadstropje odpeljati do 300 kg težak tovor, za pot potrebuje približno 2 minuti, upravljati jo je mogoče tudi z daljinskim upravljalnikom.

Valentin Krtelj, predsednik Krajevne skupnosti Ajdovščina, se je v uvodnem pozdravnem nagovoru zahvalil vsem, ki so pomagali, da je premagana še ena ovira ter poudaril enake možnosti za vse.

Prav letos mineva deset let, odkar je občina Ajdovščina prejela naziv »občina po meri invalidov«. Obletnica je bila tako le nekaj kratkih dni pred iztekom leta okronana s pomembno pridobitvijo. Krajevni skupnosti je čestital podžupan Drago Vidrih, nove pridobitve se je razveselil tudi predsednik Društva invalidov Ajdovščina – Vipava, Miran Peršolja.

Dvižna ploščad, publika, dec013Najbolj srčno pa se je v imenu vseh gibalno oviranih za novo pridobitev zahvalil Venčko Petrič, ki mu je pripadla čast, da se je, ob pesmi vokalne zasedbe Šumljak iz Budanj, prvi zapeljal z dvižno ploščadjo v zgornje nadstropje, kjer je obiskovalce pričakala prava predstava.

Dve skupini Društva MOST, Univerze za 3. življenjsko obdobje – Folklorna skupina pod vodstvom mentorice Silvane Bajc in Krožek ustvarjalnega pisanja z mentorico Ivano Slamič – sta s svojimi plesnimi nastopi in literarnimi vložki pričarali prijetno vzdušje.

Dvižna ploščad, folklora, dec013Dvižna ploščad, literatke, dec013