Miklavževanje v Budanjah

datum: 17.12.2013
kategorija: Novice

Na predvečer godu farnega zavetnika sv. Nikolaja, so v naši vasi otroci še posebno pridni, saj jih obišče sam sv. Miklavž. Takoj po sveti maši začne s hojo od hiše do hiše in obišče vsakogar, ki mu odpre vrata. Pri obdarovanju ne pozabi niti na starejše vaščane, spomni pa se tudi tistih, ki so v domovih starejših občanov v Ajdovščini ali Vipavi in jim pošlje skromno darilce.

Darila mu pomaga deliti tudi angelček, pred sv. Miklavžem pa v hišo pokukata tudi dva hudička, da pogledata, če je kakšen otrok poreden in bi ga vzela s seboj... A pri svojem "lovu" nista uspela odpeljati niti enega...

Na sam god sv. Nikolaja je v naši fari sv. mašo daroval upokojeni koprski škof mons. Metod Pirih. Zunanjo slovesnost pa smo obhajali na praznik Brezmadežne v nedeljo, 8. decembra, ko je mašo daroval g. Primož Erjavec. V popoldanskem času pa se je praznovanje končalo s koncertom ritmično duhovne glasbe skupine Prenova v duhu, katere člani so v večji meri iz Budanj, oziroma imajo korenine v naši vasi, vodi pa jih g. Pavel Kodelja. Gostje na koncertu so bili otroci cerkvenega otroškega pevskega zbora pod vodstvom Anje Praček.

BM