Energetska prenova javne razsvetljave zaključena

datum: 17.12.2013
kategorija: Sporočila za javnost

Energetska prenova javne razsvetljave v občini Ajdovščina je zaključena. Skupno je bilo v zadnjih dveh letih po občini posodobljenih preko 1500 svetilk. Poleg občutnega prihranka pri energiji smo s tem pridobili tudi naravi in ljudem prijaznejšo razsvetljavo.

Občina Ajdovščina se je energetske prenove javne razsvetljave lotila temeljito in dosegla učinkovite rezultate. Za prvi del projekta, skozi katerega je bilo prenovljenih več kot 1100 svetilk javne razsvetljave, je preko razpisa pridobila evropska sredstva.

Prenova javne razsvetljave, december 2013Takoj nato pa je Občini uspelo pridobiti še sredstva preko javnega razpisa Petrolure, za ukrep vgradnje učinkovitih javnih sistemov razsvetljave, s katerimi je lahko nadaljevala prenovo.

V sklopu drugega dela projekta je bilo zamenjanih 376 svetilk, pretežno po podeželju (Planina, Dolga Poljana, Šmarje, Vrtovče, Gaberje, Predmeja, Otlica – Kovk, Col, Vrtovin, Malovše, Ravne, Črniče, Batuje, Kamnje, Lokavec, Kožmani in Vilharjeva ulica v Ajdovščini). Stare svetilke so zamenjane z novimi, varčnimi in okolju prijaznimi svetilkami z regulacijo.

Poleg bistvenega prihranka pri energiji smo s prenovo pridobili naravi in ljudem prijazno razsvetljavo, ki ne sveti v nebo, ne moti voznikov in izboljšuje prometno varnost, ni pa moteča niti za živali in ljudi – če ste vajeni spati pri odgrnjenem oknu, vas prenovljena ulična svetilka ne bi več smela motiti. Nove svetilke pa so tudi na pogled lične.

PETROL---energija-za-življenje.gifZa izvedbo druge faze projekta je bilo potrebnih 66.168,78 evra. 21.792,26 evra je Občina Ajdovščina pridobila iz javnega razpisa družbe Petrol in so bistveno pripomogla k dokončanju projekta. Preostanek do celotne vrednosti je kril občinski proračun.

Javno razsvetljavo v občini Ajdovščina vzdržuje Komunalno stanovanjska družba Ajdovščina. Napake na javni razsvetljavi se lahko prijavi na telefonski številki 05/36 59 700, 05/36 59 732, ali preko e-naslova javna.razsvetljava@ksda.si.