Večer Verdijevih opernih arij in zvenečih domačih glasov

datum: 10.12.2013
kategorija: Novice

15. decembra bo v Lokavški dvorani Edmunda Čibeja potekal večer opernih arij – Gala Verdi 2013. Organizator, pa tudi osrednji protagonist koncertnega večera, je Zdravko Perger in agencija Figaro, ponovno pa se bo na odru lokavške dvorane zvrstila četa odličnih domačih pevcev.

Skozi zadnji dve desetletji je na Vipavskem zrasla cela generacija mladih pevskih talentov, ki so stopili na profesionalno pot pevcev. Za tako majhno geografsko območje je to nekaj posebnega, edinstvenega. Na koncertu v Lokavcu bo zažgolelo kar 10 domačih glasov, trije so se morali odpovedati sodelovanju zaradi drugih obveznosti.

Zdravko meni, da je petju na Vipavskem dal zagona Rajko Koritnik, da je prav zaradi njegovih pedagoških pristopov zraslo takšno zanimanje. Že pred Koritnikom pa je imela Ajdovščina izreden pevski potencial – brat in sestra Kobal, Zdravko Kovač, brata Černigoj – oba sta pela v opernem zboru, Mirko je postal popularen tudi zaradi nastopanja s triom Lojzeta Slaka.

Preletimo, kdo vse bo nastopil na gala koncertu v Lokavcu. Pia Brodnik Slokar iz Ajdovščine je redna profesorica na ljubljanski Akademiji za glasbo ter predstojnica oddelka za petje. Njena sestra Alenka Slokar je končala študij v Salzburgu in je profesorica petja. Katarina Perger iz Lokavca se je podala v pedagoške vode, uči v Ajdovščini in v Zagorju, za seboj ima že lepo število opernih nastopov in koncertov doma in na tujem. Barbara Sorč, mezzosopranistka, po očetu od Stomažev, je po uspešni karieri v ljubljanski Operi pričela s poučevanjem na dveh glasbenih šolah, še vedno pa kot stalna gostja solistka sodeluje z Opero. Blaž Gantar  iz Vipave kot prvi tenor uspešno nastopa v ljubljanski Operi, med drugim se je predstavil kot Alfredo v Traviati, veliko ga vabijo tudi na tuje odre. Matej Volk iz Goč, tenorist, solist v Operi, je znan še iz njegovega obdobja pri Kosovelovcih. Mladi Aljaž Žgavec, doma iz Dolge Poljane, se je z Zdravkom Pergerjem spoznal na ljubljanski srednji glasbeni šoli, mlad glas je mojstra navdušil, dodelil mu je vlogo pisarja v Gorenjskem slavčku. Aljaž se je po tej izkušnji opogumil ter uspešno prestal avdicijo v Operi, katere član je danes. Rok Bavčar, doma iz Sela, je v domačih krajih znan kot zborovodja vokalne moške skupine Prijatli iz Sela. Po končani akademiji se je zaposlil v Operi. Robert Vrčon iz Dobravelj je prvak ljubljanske Opere, baritonist z vrsto uspešnimi naslovnimi vlogami, eden najizkušenejših slovenskih opernih pevcev. Silvo Škvarč iz Ajdovščine (živi v Podkraju) je  ravno tako zaposlen v Operi, kjer je uspešno odpel vrsto malih in srednjih vlog.

Zdravko Perger, ki se v celoti podpisuje pod projekt Gala Verdi 2013 v Lokavcu, je svojo pevsko pot začel že v šolskem zboru, nadaljeval pri Kosovelcovih, v Briškem in Slovenskem oktetu, svojo »penzijo« pa je lani dočakal v ljubljanski Operi. V 35 delovnih letih je odpel veliko imenitnih vlog, doživel ogromno zanimivega, prejel množico priznanj in odličij, med katerimi sta mu najljubši mednarodna Rotary nagrada za humanitarnost in Čibejeva nagrada, ki jo je prejel od svojih sokrajanov, od ljudi, s katerimi živi.

Da bo koncertni večer opernih arij v Lokavcu, 15. Decembra zvečer, zares gala in poseben, pa zagotavlja tudi filharmonični orkester Veneto iz Benetk, ki bo spremljal pevce. Vabljeni.