Čarobna jesen na Otlici

datum: 05.12.2013
kategorija: Novice

Damjan Vidic

V prostorih okrepčevalnice Angora na Otlici je na ogled postavljena razstava fotografij Damjana Vidica iz Predmeje. Razstava nosi naslov Čarobna jesen.

Damjan Vidic, Čarobna jesen, Otlica, december 2013Damjan se je rodil na pomlad pred 28 leti. Otroška leta, ki jih je preživljal na Gori, so v njem vzbudila zanimanje za lepoto narave in vsega, kar jo obdaja. Izbral si je poklic v gozdarstvu. Uspešno je zaključil šolanje na srednji gozdarski šoli in nato še na Biotehnični fakulteti, smer gozdarstvo. Kljub temu, da v svojem osnovnem poklicu ne najde zaposlitve, je tesno povezan z gozdom in vsem, kar v njem živi. Prav tej povezanosti in ljubezni je posvečena njegova razstava. Damjan je svoje prve fotografije posnel z očetovim fotoaparatom, kasneje pa se opremil z sodobnejšim, ko je ugotovil, da mu je fotografija izziv. Z njo lahko ujameš trenutek, ki se nikoli več ne ponovi. Vsaka fotografija je zgodba, ki je enakovredna drugim ; likovnim, besednim, glasbenim … zgodbam.

Vsaka od predstavljenih fotografij nosi zapis o nastanku ter njeni vsebini. Vsaka je svet zase, ki pa se na koncu, po ogledu vseh fotografij, poveže v celoto  in odene v čudovite barve »čarobne jeseni«, kakor je  Damjan imenoval svojo razstavo.

Damjan ima poleg dobrega očesa, tudi znanje in vedenje o zakonitostih, ki se odražajo v kompoziciji, tretjinah, diagonalah, postavitvi. In svetlobi, brez katere redkokdaj nastane spodobna fotografija. Tako se je Damjan pridružil skupini fotografov z Gore, med katerimi so nekateri že veliki mojstri, kot so Miran Krapež, Bojan Bizjak, Roman Žonta, Tomaž Velikonja.

Dobrih luči in ostrih oči želimo Damjanu na fotografskih poteh.

Neva  in  Roman