Spomini na dobro staro šolo

datum: 02.12.2013
kategorija: Novice

Bodo imeli današnji otroci nekoč tudi tako imenitne spomine na guljenje šolskih klopi, kot starejše generacije? Tudi to je eno od vprašanj, ki se nam je zastavljalo ob predstavitvi letošnjega projekta Društva gospodinj z dramsko skupino s Planine pri Ajdovščini, Dobra stara šola. Premiera je minila v odličnem vzdušju in ob šolski malici, na letošnjo prvo adventno nedeljo, v stari šoli na Planini. Prva ponovitev bo na drugo adventno nedeljo, 8. decembra, v Dvorani prve slovenske vlade v Ajdovščini. Obisk priporočamo!

Voditelj z novo, voditeljica s staro tablico in etnologinja Jasna Fakin Bajec Dobra stara šola ali Utrinki iz šolskega življenja na Planini pri Ajdovščini skozi čas – tako nosi naslov projekt, s katerim se že vse leto ubadajo članice Društva gospodinj s Planine. Brskale so po kaščah, spraševale in zasliševale so svoje sovaščane, pregledovale arhive in kronike ter spremljale tudi sodobne šolske navade. V veliko strokovno pomoč jim je bila tudi letos etnologinja Jasna Fakin Bajec. Zbrano gradivo – podatke, fotografije, zanimivosti … - so strnile v brošurico, ki že sama po sebi spominja na nostalgično oguljen star zvezek.

Pevke društva gospodinj imajo novo zborovidkinjo - mladi planinski glasbeni up - Ana Štokelj Imenitna je tudi razstava, stalni spremljevalec dogodka, tokrat delno »v živo«. Eko-jabolka za malico, pa šolski vrt in nacepljena drva, s katerimi so včasih ogrevali učilnice. Nato pa smo vstopili v učilnico, opremljeno s starimi učnimi (in tudi kakšnimi drugimi) pripomočki, učenci so ravnokar malicali …

Avtor besedila in režiser predstave Dušan Česen v sredini ... Navdušila pa je tudi predstava, v katero so nas vpeljala dekleta ženskega pevskega zbora društva gospodinj, z novo zborovodkinjo Ano Štokelj in novimi zabavnimi avtorskimi skladbami. Dušan Česen, avtor dramskega besedila in režiser predstave, je ponovno prijetno presenetil. Zgodbe se je lotil v današnjih časih ter jo skozi zabavne, romantične, nostalgične, na trenutke celo nekoliko otožne spomine, zapeljal nazaj – v čas in v šolske klopi. Dogaja se na Planini, ob stari šoli, podrtiji, ki hrani lepe spomine …, pa tudi v domu za stare, kjer bivata stari učiteljici …

Šolska tabla je beležila vtise Gostje smo svoje vtise tokrat zapisali s kredo, ki smo jo dobili skupaj z vstopnico, na pravo šolsko tablo. Novost letošnje zgodbe je tudi dobrodelni evro od vsake prodane vstopnice, ki ga društvo preko karitasa namenja nakupu šolskih potrebščin za otroke iz socialno ogroženih družin.

Planinčki s cukrenimi figami ... tu morte provat :) Ob koncu prireditve pa nas je čakala – šolska malica. Kruh in sir, marmelada, bela kava … pa tudi »planinčki s cukrenimi figami« in podobne kulinarične domislice, ki iz tradicionalnega, že skoraj pozabljenega, naredi okusno in privlačno za današnji čas. Društvo gospodinj s Planine s tovrstnim delom ne želi zgolj beležiti zgodovine, zapisati tradicionalne navade, pač pa le-te ponuditi kot novo priložnost za prihodnost.

sh