Planinske gospodinje predstavljajo: Dobra stara šola

datum: 26.11.2013
kategorija: Novice

Društvo gospodinj z dramsko skupino Planina pri Ajdovščini v nedeljo, 1. decembra 2013, ob 16. uri vabi v Dom krajanov Planina na prireditev Dobra stara šola. Ponovitev predstave bo že teden dni kasneje, 8. decembra ob 16. uri, v Dvorani prve slovenske vlade v Ajdovščini.

Različne generacije učencev so v šoli, ki je na Planini delovala do leta 1972, doživele in izkusile marsikaj, mnogo pa so se naučile tudi za življenje. O pripetljajih v šoli nekoč in danes  v avtorski komediji domačina Dušana Česna DOBRA STARA ŠOLA.

Obsežnejši zgodovinsko etnološki pogled na dogajanje v Planinski šoli pa v knjižici predstavlja Jasna Fakin Bajec, dr. etnoloških znanosti in prof. zgodovine. Zanimiva knjižica je nastala po pripovedih krajanov, spominih nekaterih učiteljic, ki so delovale na Planini (Vera Černigoj, Boža Štrancar, Magda Pegan), in zapisih iz dveh šolskih kronik (iz obdobja 1879–1899 in 1945–1966). 

Poleg osrednjega dogodka bodo s pesmijo program popestrile tudi članice Ženskega pevskega zbora gospodinj pod vodstvom Ane Štokelj, vabljeni pa tudi na razstavo Šola nekoč in danes.

Vstopnina 5+1* €. Dogodku društvo dodaja humanitarno noto, saj bo del zbranega denarja z vstopnino prek Karitasa namenilo nakupu šolskih potrebščin za otroke družin v finančni stiski v Vipavski dolini.

Naslednja predstava bo 8. decembra ob 16. uri v Dvorani prve slovenske vlade v Ajdovščini.