V Ajdovščini mlade ideje dobro uspevajo

datum: 24.11.2013
kategorija: Novice

Tudi mlade ideje so lepo rasle v naši družbi!

Mladinski svet Ajdovščina, nosilec programa Mladim prijazna občina, je v minulem tednu podelil šest novih certifikatov mladim prijaznim občinam, med dobitnicami certifikata je tudi Občina Ajdovščina. V MC Hiša mladih v Palah pa se je konec tedna zaključil že sedmi Festival Hiše mladih, letos v svoji najbogatejši ediciji in pod sloganom »pustimo rasti mlade ideje«.

logo mladim prijazna občina Slogan je še kako na mestu, teden dni so namreč v mladinskem centru v Palah živahno rasle mlade ideje. Različne dogodke, namenjene druženju in zabavi, pa pridobivanju novih znanj, izkušenj, izmenjavi mnenj in stališč, iskanju novih spoznanj, resnic … so spremljale metaforične rastoče ideje – mlada pšenica - kot okras, pa tudi kot dar za obiskovalce. »Rastoče ideje« so imeniten ustvarjalen prispevek Arhitekturnega društva Forum k vizualni podobi festivala. Vabljivih, zanimivih dogodkov je bilo ogromno, iz vseh mogočih področij in različnih žanrov, za vse generacije, tudi za najmlajše. O vrhuncih in posebnostih letošnjega festivala si več poglejte na spletni strani MC Hiše mladih … 

Mladi v Ajdovščini so z objektom mladinskega centra in hotela pridobili odlične pogoje za delovanje, ki so jih znali tudi dobro izkoristiti. Ajdovski MC in hotel Hiša mladih je danes vzor mnogim slovenskim občinam, dober glas pa sega tudi v Evropo. Dobro sodelovanje je obrodilo sadove tudi na področju gospodarstva, kjer Občina še posebej želi pomagati mladim pri uresničevanju njihovih poslovnih idej in jim nuditi podporno okolje za razvoj. Mladinski svet Ajdovščina pa želi aktivno sodelovati tudi pri kreiranju lokalne politike, tako je Občina Ajdovščina ena redkih slovenskih občin s sprejeto Strategijo razvoja za mlade.  Certifikat Mladim prijazna občina je pohvala za dobro sodelovanje Občine z mladimi in za dobro skupno delo, pa tudi obveza za v prihodnje -  za Občino in za mlade.

Mladim prijazna občina nov 013Da je Občina Ajdovščina mladim prijazna, pa je bil tudi splčošni skupni zaključek srečanja mladih ter odločevalcev , ki ga je v okviru festivala organiziral Mladinski svet Ajdovščina. Svet sicer ni idealen, mladi pa morajo biti kritični, zato je težko ustreči vsaki želji. So pa župan, občinska politika in uprava naklonjeni pobudam in idejam mladim, še posebej iz področja podjetništva, razvoja in drugih področij, ki so v času gospodarske krize nasploh pereča. S sprejeto strategijo in prejetim certifikatom pa so se zavezali, da bo tako tudi v prihodnje. Tudi mladi pa morajo razumeti prioritete in na uresničitev nekaterih svojih želja znati počakati, ali pa se sami aktivneje vključiti in prevzeti družbeno pomembnejše odgovornosti.

Predsednica Mladinskega sveta Ajdovščina Helena Harej je v uvodnem nagovoru v brošuri »Gradimo mladim prijazne občine« zapisala: »Lokalne skupnosti so prostor, kjer mladi živijo, odraščajo, razvijajo svojo osebnost ter kujejo svojo prihodnost in odločilno vplivajo na to, v kakšno odraslo osebo se bo posameznik razvil. Lahko se pretvarjamo, da je naloga vsakega mladega, da se sam neustrašno spopade s težavami, s katerimi se dnevno srečuje, lahko pa prevzamemo tudi svoj del odgovornosti in naredimo tisto, kar je v naših močeh. Z mladim prijaznimi ukrepi v okviru javnih politik lahko oblikujemo tako skupnost, ki bo vzgajala mlade v odgovorne odrasle državljane, v katero se bodo mladi, ne glede na to, kam jih bo pot peljala, radi vračali oz. v njej postavili trdne korenine svoje prihodnosti.« 

 

sh