Krogkriža

datum: 21.11.2013
kategorija: Novice

Ideja o pohodno-tekaški progi okrog Vipavskega Križa se je porodila, ko smo začeli zbirati vsebinske ideje za župnijski misijon 2013. Povezati vse vasi med seboj, simbolično s prehojenimi-pretečenimi koraki pogledati k sosedu, preko fizičnega napora stopiti v svojo notranjost, nameniti pretečene kilometre prihodnosti naših najmlajših. Različnost vseh navedenih idej se je udejanjila v naši poti med Vipavskim Križem – Dobravljami – Malimi Žabljami – Plačami in Cesto.

Pod kamnitim obokom na vhodu v Vipavski Križ se odpravimo po »gasi« proti župnijski cerkvi in nato se spustimo po Rebri v Dobravlje, preko železnice v središče Dobravelj, mimo kapelice do cerkve Sv.Petra, kjer dosežemo skrajno zahodno točko poti. Obrnemo se nazaj in po lepi makadamski poti čez Dobravsko polje, skozi zaselek Pikči, čez brv Vrnivca stečemo proti Malim Žabljam, kjer se mimo kapelice in križa podamo med vinogradi do Plač. Ta del poti je v deževnem vremenu blaten zato se lahko do Plač odpravimo kar po lokalni cesti. Mimo Lurške votline gremo proti zadnjim Plačam kjer zavijemo levo in se po vzhodnem pobočju spustimo čez Jovšček do stare ceste proti Ajdovskem polju pod avtocesto in čez železnico do kapelice na Nemškarci. Od tu se skozi podvoz vrnemo na cesto za Plače in zavijemo na makadamsko pot ob avtocesti do vasi Cesta. Preko železniške postaje obiščemo še novo kapelico v središču vasi in se nato na parkirišču ob železnici ustavimo: naredili smo 10,8 km. Če pa želimo zaključiti krog, se mimo pokopališča vzpnemo nazaj v Vipavski Križ.

Progo se da tudi prekolesariti, le da v deževnem vremenu raje priporočamo uporabo asfaltne ceste, saj je par blatnih klancev nevarnih za zdravje kolesarjev. Zato previdnost ne bo odveč.

Voden tek po progi se bo odvijal od 23. -  30.11.2013, vsak dan ob 15.30h. Vsakdo se lahko pridruži na startu ali pa se priključi kjerkoli na poti. Predviden čas obhoda je ena ura. Svoje stvari za se preobleči se bo lahko pustilo v športni sobi pod župnijsko cerkvijo.V primeru dovolj velikega interesa bi se zadnji dan podali na progo v obliki posebne tekme, ki bi zaključila naše korake okrog Križa in v Križ

 Jožef Tomažič