Lepo vreme naredilo še lepši Vertovčev pohod

datum: 19.11.2013
kategorija: Novice

V nedeljo, 17. novembra, je potekal 13. pohod po Vertovčevih poteh. Po Vipavskih gričih se je letos sprehodilo krepko preko 5000 zadovoljnih pohodnikov. Hvala vsem, ki ste pomagali Društvu Matija Vertovec, skupaj smo pohodnikom priredili čudovito doživetje.

Tudi mlade ideje so lepo rasle v naši družbi!Na napovedano nedeljo se je naredilo prav čudežno lepo vreme, ki je spravilo v dobro voljo organizatorje ter risalo nasmehe na obraze pohodnikov. Da so jutranje priprave potekale tako, kot je treba, sta skrbeli dve ekipi. David Marc in njegovi fantje, tudi člani PGD Col, so pomagali pohodnikom pri parkiranju, predsednik KS Ustje David Vovk in njegova ekipa pa so uredili prostor pod hrastom. Ekipi ajdovskega TIC-a so pri informiranju pomagali člani Društva lokalnih turističnih vodnikov Ajdovščina. Družbo so jim delali mladi in njihove rastoče ideje iz MC Hiše mladih, ki so se pohoda udeležili v okviru Festivala Hiše mladih.

Vrtovče Na pot – najprej v Dolenje, od tu navkreber proti Sveti Marjeti, kjer so »dežurali« Dolenjci. Nato do vrha – na Nabojs, kjer je očaral čudovit razgled na Vipavsko dolino. Živahno je bilo na Planini, pohodniki so si v prostorih stare šole lahko ogledali zanimivo razstavo rezbarjev in intarzistov, mojstri so svoje umetnine ustvarjali »v živo«. Razstavo je pripravil Darko Poženel s Planine.

Marci, Ojstri vrh, Potok – tu pot skrene v Jakuline, rojstno vas Matije Vertovca, današnji gospodarji Vertovčeve rojstne hiše so gostoljubno sprejemali pohodnike.

Ubrano so zapela domača dekleta, na kitari jih je spremljal župnik Sašo Šmarje – Turistično društvo Vinoreja Šmarje je v celoti priredilo dobrodošlico pohodnikom v Šmarjah, vključno z osrednjo slovesnostjo, ki je potekala po maši in v kateri so sodelovali šmarenski šolarji in domače pevke ob kitarski spremljavi župnika Sašota. Množico pohodnikov so nagovorili predsednik TD Vinoreja Darko Poljšak, predsednik Društva Matija Vertovec Marijan Lozej in župan Občine Ajdovščina Marjan Poljšak.   

Vrtovče – Turistično društvo Vertovče vsako leto oživi košček svoje dediščine, letos so »slačli turšco«, otroci pa so imeli poseben kotiček, kjer so si lahko ogledali staro otroško pohištvo, igrače in druge pripomočke ter se igrali, medtem ko so se straši "menili" z domačini …

Kdo ve, koliko takšnih zabojčkov je odšlo domov s pohodniki? Tik pred Tevčami so si pohodniki z zanimanjem ogledovali novo info tablo z zgodbo o Nevidni meji. Sledil je spust do reke Vipave in ob njej, skozi družabne Uhanje, zlagoma do Ustij, od tu pa še sprehod skozi vas in že se je pokazal mogočni hrast, okoli njega pa bogato obložene stojnice. Domačini so jih resnično okrasili s pestro ponudbo pridelkov, doma narejenih dobrot, rokodelskih izdelkov …

V ozadju so za varnost pohodnikov skrbele ekipe Gorsko reševalne službe, Prve pomoči RK Ajdovščina, PGD Col. Zahvaljujemo se tudi vsem domačinom, ki ste urejali prizorišča ter ponoči kuhali čaj in kofje, da je bilo zjutraj vse pripravljeno. S skupnimi močmi nam je ponovno uspelo pohodnikom prirediti čudovito doživetje.

OGLEJTE SI ŠE VEČ FOTOGRAFIJ