Madžarski huzar Pál Rostás se je vrnil v Log

datum: 18.11.2013
kategorija: Novice

V petek, 15. novembra 2013, sta minister za obrambo Republike Slovenije Roman Jakič in minister za obrambo Madžarske Csaba Hende k obnovljenemu spomeniku madžarskega huzarja Pála Rostása položila venca. Obiskovalce pa sta nagovorila na slovesnosti, ki se je zaradi izredno slabega vremena selila v prostore vojašnice v Vipavi.

Huzar v Logu, november 2013Madžarski huzar Pál Rostás, pripadnik 5. huzarskega regimenta avstrijske vojske, je pred 200 leti padel v bitki, ki je potekala prav na območju, kjer stoji obnovljeno spominsko obeležje. Spomenik je bil postavljen leta 1846, v letu 2008 pa je bila sprožena pobuda za obnovo, ki so jo ob podpori madžarskih kulturnih ustanov izpeljali Krajevna skupnost Budanje, študijski krožek Ustavimo korak v okviru Ljudske univerze Ajdovščina in Občina Ajdovščina.

»V čast nam je, da smo sodelovali pri obnovi spomenika junaškemu huzarju,« je svoj nagovor pričel župan Občine Ajdovščina Marjan Poljšak ter poudaril, da je madžarski junak tudi slovenski junak, naš junak. Obrambni minister Jakič je odkritje spomenika označil kot pomemben dogodek za utrjevanje prijateljstva med Slovenijo in Madžarsko, obenem pa dodal: »Vipavska dolina je slovenskemu narodu dala svoje junake, zdaj pa nam je vsem skupaj pokazala, da zna ceniti tudi junake drugih narodov ter spoštovati njihov spomin.« Lokalni skupnosti se je za to pomembno gesto, ki je terjala veliko volje, dela in denarja, iz srca zahvalil tudi madžarski obrambni minister Csaba Hende: »Sem ponosen, da sem lahko vaš prijatelj, da sem lahko tu.«

 

Huzar v Logu, november 2013O poteku obnove in študijskem krožku, od koder je prišla ideja za ponovno postavitev spomenika, je spregovoril Jožko Člekovič. V kulturnem programu pa so, poleg imenitnega Orkestra slovenske vojske, nastopili tudi domači pevci iz vokalne skupine Šumljak iz Budanj, ter s svojim ubranim petjem navdušili.