Napev iz Batuj z zlatom iz Španije

datum: 14.11.2013
kategorija: Novice

Moški pevski zbor NAPEV iz Batuj se je udeležil mednarodnega tekmovanja pevskih zborov, ki je potekalo od 23. do 27. oktobra v Španiji. Pevci so se pomerili v kategoriji sakralne glasbe ter prejeli zlato priznanje. Čestitamo!

Osrednje prireditve z naslovom Canta al mar so potekale v prijetnem obmorskem mestecu Calella, tekmovalni del pa pretežno v Barceloni. Udeležilo se ga je štirideset zborov, iz devetnajstih držav, Kitajske, Indije, Indonezije, najmočneje pa so bile zastopane države severne Evrope. Iz Slovenije se je tekmovanja udeležil še Dekliški pevski zbor Gimnazije Kranj, ki je prav tako prejel zlato priznanje.

Naši pevci so pod vodstvom zborovodje Matjaža Remca tekmovali v kategoriji sakralne glasbe. S skladbami O beata trinitas Jacobusa Gallusa, Noč božična Patricka Quaggiata ter Totus tuus Ambroža Čopija, so očitno več kot prepričali mednarodno strokovno žirijo. Poleg zlatega priznanja, so namreč prejeli tudi precej višjo oceno, kot na tekmovanju v sakralni glasbi na Malti, ki so se ga udeležili leta 2011, kar je zagotovo rezultat  vztrajnega in strokovnega dela pevcev in zborovodje. Poleg tekmovalnega dela revije, so se španskemu in drugemu mednarodnemu občinstvu predstavili še na dveh koncertih. Prvi koncert »Music & Light« je potekal 25. oktobra v cerkvi sv. Marije in sv. Nikolaja v Calleli, kjer so peli skupaj z komornim pevskim zborom Engelbrekts iz Švedske in Akademskim pevskim zborom Academy Singers iz Avstrije. Drugi nastop »Canta al mar – Callela sings«, na katerem so batujski pevci izvedli program slovenskih ljudskih pesmi, pa se je v bolj sproščenem vzdušju odvijal 26. oktobra. Pevci različnih zasedb so skupaj zasedli živahne katalonske ulice in trge ter pesem ponesli med domačine, ki so zares toplo sprejeli izvedbe Ljubavnih pesmi iz Rezije Rada Simonitija, Kangalilejske ohceti Franceta Marolta, Krekove priredbe Marko skače ter Vodopivčevih Žab.

K dobremu vzdušju je prispevalo tudi toplo mediteransko vreme, prijazni domačini in druženje mladih v smislu Amigos para siempre, ki je doseglo vrhunec na sklepni prireditvi. Uspeh in veselje ob doseženem uspehu so proslavili ob tradicionalni španski paelli in nazdravili s sladko sangrio. Prisrčen sprejem pa je naše zlate fante čakal tudi v Batujah, kjer so jih pričakali navdušeni vaščani. Vsi si želimo, da bi ubrano petje pevskega zbora še dolgo donelo in iz ozkih batujskih gas še kdaj poneslo v svet sloves, da smo Slovenci dobri pevci.