»Nevidna meja« na Vertovčevih poteh

datum: 13.11.2013
kategorija: Novice

V nedeljo, 17. novembra, bo potekal že 13. Pohod po Vertovčevih poteh. Najodmevnejša turistična in pohodniška prireditev vsako leto ponudi nekaj novega. Tudi v letošnjem letu je Društvo Matija Vertovec pohodne poti obogatilo z novimi zgodbami.

 Že v aprilu, na praznik pinele, je bila na Planini postavljena informativna tabla, ki obvešča o bogati ponudbi domačih pridelkov in izdelkov, pa tudi naravnih in kulturnih pomnikov v okolici ter točk, ki jih je vredno obiskati. Tik pred organiziranim pohodom pa sta na pohodnih poteh postavljeni še dve novi info-tabli. Tista na začetku poti, pod hrastom, je bila že močno potrebna prenove, zemljevid po novem nadomešča zračni posnetek območja, z vrisano traso pohoda. Najbolj zanimiva pa je tretja tabla, ki stoji ob mejnem kamnu iz leta 1801, nekje proti koncu poti med Vrtovčami in Tevčami.  Zgodbo je iz arhivov (in iz pozabe) izbrskal Dušan Krečič, pripoveduje pa o »nevidni meji«, ki je dolga stoletja razmejevala – najprej posesti in grofije, nato dežele, danes pa deli katastrske občine. Če običajno meje potekajo nekako skladno z naravo, po grebenih, rekah, robovih … jo je naša meja od Marnega vrha, kjer se je začela, ubrala povprek čez dolino, vmes nekajkrat nesmiselno skrenila sem ali tja, prečkala potoke in reke, zavila tudi skozi gaso. Ljudem je zapletala življenja, hkrati pa je bila priča vsemu, kar se je tod lepega in manj lepega dogajalo, preko nje so hodili kralji, spremljale so jih večtisočglave vojske …   

Podrobneje si boste zgodbo lahko prebrali na novo urejeni pohodni točki Vertovčevih poti, ko se boste iz Lisjakov na Vrtovčah spuščali proti Tevčam, v spodnjem delu te poti, nekaj sto metrov nad vasjo. Uredili so jo Tevčani, kraljuje ji mejni kamen, na katerem je še vedno viden star napis.

Društvo Matija Vertovec je info-tablo postavilo s pomočjo sredstev Občine Ajdovščina. Pohodne poti, ki so nastale po zamisli Staneta Bačarja, pa so bogatejše za novo zgodbo. Društvo tako uresničuje njegovo in našo skupno vizijo o ohranjanju naše dediščine, temu cilju pa namerava slediti tudi v prihodnje. Se vidimo v nedeljo na pohodu.